друкувати


Зеленський просив голову КСУ не порушувати земельне питання

25 грудня 2020, 12:20

Президент Володимир Зеленський зустрічався із головою Конституційного суду Олександром Тупицьким ще до ухвалення рішень щодо роботи НАБУ і НАЗК та просив його не порушувати земельне, банківське та мовне питання. Про це глава держави розповів в інтерв’ю виданню «Фокус». 

«Я не запрошував жодного суддю до себе на зустріч, але всі хотіли зі мною поспілкуватися. Голова КС (Тупицький – ред.) теж дуже хотів зі мною познайомитися. До всіх подій він прийшов до мене і сказав, що є деякі неконституційні речі. Я з ним погодився. Він говорив, що вони – державники, захищають Конституцію. «Є якесь бачення в цілому, де є загрози?» – питав Тупицький у мене. Тому що після ухвалення закону про земельну реформу я публічно говорив, що не дай боже, щоб КС скасував цю реформу», – зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що тоді сказав Тупицькому, що впливати на КС не може.

Але, якщо ви (Тупицький – ред.) мене питаєте про державну позицію, я говорю: земельне, банківське, мовне питання прошу не порушувати для того, щоб не розколювати суспільство», – сказав я на тій зустрічі. Ми потиснули один одному руки», – розповідає президент про свою розмову з очільником КСУ.

За його словами, ця зустріч відбулася до ухвалення КСУ резонансних рішень щодо НАБУ й е-декларування.

Після НАЗК ми знали, що буде далі – земля, мова, банки. Тобто все це – велика операція. Спеціальна вона чи ні, мене як президента не цікавить», – пояснив він.

Він додав, що КСУ наразі не є незалежним, хоча згідно із законодавством, він має бути таким.

Нагадаємо, що представники різних політичних сил (переважно – ОПЗЖ та «Батьківщини») намагаються «торпедувати» закон № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», ухвалений Верховною Радою 31 березня 2020 року на позачерговому засіданні, і підписаний 28 квітня Президентом України Володимиром Зеленським. Апелюючи до того, що закон про вільний ринок землі було прийнято з порушеннями, нардепи дали суддям КСУ привід і можливість скористатися «зброєю масового ураження» у вигляді вироків, які потенційно можуть змести з «поля бою» економіку України і запустити ланцюгову реакцію анархії.