друкувати


Експерт розповів про успіхи децентралізації в Україні

25 грудня 2020, 07:27

Успіхи децентралізації в Україні (реформи місцевого самоврядування) залежать від переданих повноважень і фінансового ресурсу під їх виконання. Про це в інтерв’ю  AgroPolit.com розповів перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громадян Іван Фурсенко.

«Те, що реформу прийнято називати децентралізацією, піар-елементом у її проведенні. Насправді йдеться про реформу місцевого самоврядування і адміністративно-територіального устрою в Україні. 25 жовтня у нас відбулися вибори до сільських, селищних і міських рад, до районних рад і обласних рад в Україні. Для сільських, селищних і міських рад – це фактично були перші вибори на новій адміністративно-територіальній основі. Перед цим держава примусово об’єднала сільські, селищні і міські ради під одним дахом, в новому форматі, в нових органах місцевого самоврядування», – сказав він.

Фурсенко зазначив, що в результаті цього скоротилася кількість органів самоврядного управління в Україні. Разом з тим, кількість районів була зменшена з майже 490 до 136. Обласний рівень залишився колишнім.

Ми з вами фактично говоримо про місцеве самоврядування. А місцеве самоврядування – це представництво людей для спільної розбудови тієї території, де вони проживають. Так, це й благоустрій територій, це і водовідведення, водопостачання. Це тепло в будинках, якщо говоримо про сільську місцевість. Це, власне кажучи, і зрозумілий розподіл державних земель, які повинні були стати комунальними, але Верховна Рада, на превеликий жаль, провалила ключовий закон, де місцевою владою сільської. Це про передачу земель сільськогосподарського призначення і дерегуляцію у сфері земельних відносин 2194», – наголосив він.

Експерт додав, що якщо говорити загалом про успіхи децентралізації (читай реформа місцевого самоврядування…), то вони залежать від переданих повноважень і фінансового ресурсу під їх виконання.

Що маємо тут? Якщо  повноваження держава передала до місцевого самоврядування, то про фінансові ресурси під них, як правило, забувають. Яскравий приклад цього: 60% податків на дохід фізичних осіб залишають місцевому самоврядуванню», – вважає Фурсенко.

На його думку, існує величезна загроза в тому, що фінансові ресурси не будуть потрапляти на місця.

І, враховуючи той факт, що наразі в державному бюджеті існує величезна дірка, про яку говорять усі, починаючи з радників голови офісу президенту, і підтверджуючи навіть міністр фінансів про те, що дійсно, Україна зараз залежна від наступного траншу Міжнародного валютного фонду. А траншу немає. Якщо немає траншу – відповідно, немає грошей в державному бюджеті. Швидше за все, що і місцеві бюджети не зможуть повною мірою витрачати ті кошти, які вони планують витратити на розвиток. Тому що казначейська служба не буде пропускати, а буде робити транші тільки на захищені статті по видатках, — додав експерт.

Нагадаємо, як зміна виборчого законодавства та децентралізація вплине не сільських жителів та місцеву владу.