друкувати


Міністр назвав об’єми незаконного обігу деревини в Україні

24 грудня 2020, 08:27

Незаконний обіг деревини в Україні становить близько 30% від законного, або 5 млрд грн на рік. Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна»  заявив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

«Це великі гроші, які можна використовувати на лісовпорядкування, протипожежні заходи, в тому числі на заміну породного складу лісів», – зазначив міністр.

За його словами, сьогодні Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає поділ господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.

З метою комплексного вирішення проблем лісового господарства міністерство працює над стратегією управління українськими лісами до 2035 року, яка, зокрема, передбачає поділ господарських і регуляторних функцій Держлісагентства.

У нас все замкнуто в одному органі, виникає конфлікт інтересів, корупційні ризики. Тому частина господарських функцій необхідно віддати окремого суб'єкта чи суб'єктів господарювання», – сказав керівник Міністерства захисту навколишнього середовища і уточнив, що це може бути одна компанія або концерн з регіональними дирекціями.

Міністр також висловився на підтримку розвитку електронних аукціонів з реалізації деревини, її сертифікації і забезпечення простежуваності «від лісу до виробів».

На його думку, необхідно передбачити можливість виставляти на аукціонах як великі лоти для великих деревообробних підприємств, так і невеликі лоти для локальних виробників, які сьогодні, за його словами, «фактично залежать від настрою директора лісгоспу».

У той же час Абрамовський зазначив, що важливим залишається питання мотивації керівників лісгоспів максимізувати прибуток.

Зараз відрахування частини чистого прибутку до держбюджету на рівні 90%. Це просто вимиває кошти з підприємств. Будемо вносити пропозиції з цього приводу, що частка чистого прибутку повинна бути 30%, оскільки навіть в нинішньому стані лісова галузь платить 6 млрд грн податків, фактично нічого не отримуючи від держави», – додав Абрамовский.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт постанови, якою запровадив радикальне обмеження на проведення будь-яких суцільних рубок на гірських схилах Карпатського регіону.