В Україні збережеться коньячна галузь
В Україні збережеться коньячна галузь

Уряд ухвалив довгоочікувану поправку до законодавства, яка обмежує норму використання імпортних коньячних спиртів у коньяках України. Про це повідомляє finance.ua.

Так, з 1.01.17 допустима частка вмісту імпортних коньячних спиртів складе 80%, з 1.01.18 вона буде зменшена до 70%, 1.01.19 – до 60%, а з 1.01.20 скоротиться до 50%.

Таким чином, уже в наступному році під час виготовлення коньяку виробники будуть зобов’язані використовувати не менше 20% дистильованих в Україні коньячних спиртів. На думку експертів, ця законодавча ініціатива позитивно позначиться на розвитку коньячної галузі й виноградарства, а також підніме імідж і якість коньяків України.

Виробники зазначають, що давно чекали від уряду відповідного кроку. У 2014 році Кабінет Міністрів Арсенія Яценюка повністю скасував норму вмісту вітчизняних коньячних спиртів у коньяках, чим поставив під загрозу всю коньячну галузь країни. Тоді нечисленні підприємства – виробники коньяку за класичною технологією виявилися в невигідному положенні порівняно з ботлерами, які займаються примітивним розливом у пляшки імпортних спиртів з водою і колером. Експерти наголошують: оператори ринку, які сьогодні вимагають скасування ухваленої поправки про норми складу коньячних спиртів, є ботлерами і розливають коньяки виключно з використанням імпортованої сировини.

«Виготовляти коньяк України з дешевих молдавських, грузинських спиртів – це нонсенс. Ми неодноразово заявляли, що такий підхід є вандалізмом. Він ставить крапку на розвитку власної коньячної галузі та виноградарства. Підприємства-виробники повного циклу (а таких в Україні лише три!) багато років намагалися достукатися до чиновників і довести очевидні речі. Зокрема, що підтримка ботлерів повністю вбиває коньячне виробництво і негативно позначається на економіці всієї країни. Замість розвитку своїх підприємств Україна інвестувала величезні кошти у виноградарство країн – імпортерів сировини. Завдяки ініціативі уряду нарешті була ухвалена поправка, яка стане потужним стимулом для розвитку коньячної індустрії», – впевнений Дмитро Шолудько, керівник виробничого департаменту холдингу Global Spirits (Одеський коньячний завод, ТМ Shustoff).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...