друкувати


Україна не вводитиме жодних обмежень на експорт зерна

22 грудня 2020, 12:00

Обсяги експорту відповідають домовленостям, досягнутим в рамках Меморандуму між міністерством та профільними асоціаціями, а відтак жодних обмежень експорту зернових та олійних уряд не ініціюватиме. Про це, після наради Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з профільними асоціаціями за участю заступників Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, за участі Тараса Висоцького та Тараса Качки, повідомила пресслужба Української зернової асоціації.

«В рамках наради представники міністерства запевнили, що Українська зернова асоціація зі свого боку наголосила, що бізнес й надалі буде продовжувати дотримуватися досягнутих домовленостей в рамках Меморандуму», – ідеться у повідомленні.

Зазнаається, що Україна й надалі буде виконувати свої зобов’язання з експорту зерна та забезпечувати продовольчу безпеку у світі. Станом на 18.12.2020 за даними міністерства Україна експортувала 23,8 млн. т зернових, з них пшениці — 12,2 млн. т, ячменю 3,7 млн. т, кукурудзи — 7,5 млн. т.

Також повідомляється, що 1 липня, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та основні асоціації зернового ринку підписали Меморандум про узгодження позицій на ринку зерна на 2020/2021 маркетинговий рік.

17 серпня сторони також підписали Додаток до Меморандуму про взаєморозуміння між Мінекономіки і учасниками зернового ринку у 2020/2021 маркетинговому році в якому зафіксували домовленість про граничний обсяг у 2020/2021 маркетинговому році експорт пшениці — 17,5 млн. т.

Нагадаємо, що у серпні 2020 року МЕРТ та учасники зернового ринку погодили граничні обсяги експорту пшениці на 2020/21 МР.

Також уряд просять ввести державне регулювання на кукурудзу – є відкритий лист уряду та РНБО від трьох асоціацій тваринників.