друкувати


Кернел Холдинг прокоментував заяву про перспективу банкрутства компанії

22 грудня 2020, 06:09

Як повідомляє Latifundist.com з посиланням на «Обозреватель», у низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що суд в Люксембурзі відкрив справу про банкрутство зареєстрованої в Швейцарії компанії «КЕРНЕЛ ХОЛДИНГ С.А.», в зв'язку з несплатою компанією значної суми боргу на користь Михайла Стадника.

Нагадаємо, компанія «КЕРНЕЛ ХОЛДИНГ С.А.» є засновником агрохолдингу «Кернел», кінцевим бенефіціарним власником якої є Андрій Веревський.

Прес-служба «Кернел» опублікувала реакцію керівництва компанії, у якій йдеться про те, що Kernel Holding S.A. вважає клопотання про банкрутство компанії, подану до суду Люксембургу Михайлом Стадником, необгрунтованим і вимагатиме відшкодування репутаційних завданих компанії.

Відзначається, що Kernel Holding і її дочірні компанії забезпечують достатню ліквідність для обслуговування поточної заборгованості.

Згідно з даними, за станом на 18 грудня 2020 року, грошові кошти на рахунках Kernel Holding становили $ 266 млн. Крім того, компанія має доступ до нових джерел фінансування в міжнародних банках та на ринках капіталу. Нещодавно «Кернел» успішно розмістив єврооблігацій на суму $ 300 млн з річною ставкою купона 6,75%.

У зв'язку з цим Kernel Holding вважає клопотання про банкрутство, подану Михайлом Стадником, необгрунтованим і недобросовісним, а також таким, яке негайно має бути залишено без подальшого розгляду Окружним судом Люксембургу. Компанія вимагатиме відшкодування збитків, завданих упередженим ставленням і діями Михайла Стадника», – йдеться в повідомленні.

У «Кернел» пояснили, що з 2012 р Kernel Holding знаходиться в тривалому судовому процесі з Михайлом Стадником, його колишньою дружиною і низкою юридичних осіб, які перебувають під їх контролем, з придбання «СТІОМІ-холдинг» (Stiomi Holding). У квітні 2012 року Kernel Holding і інші покупці уклали генеральну угоду купівлі-продажу про придбання Stiomi Holding. За станом на 30 червня 2018 сума, сплачена за Stiomi Holding, склала $ 24 млн.

Згідно з повідомленням, фінальний платіж підлягав оплаті тільки після виконання деяких умов. Але в грудні 2012 року Kernel Holding отримала заяву про розгляд справи в арбітражі.

У лютому 2018 р арбітражний суд виніс своє рішення, яке було частково оскаржено покупцями Stiomi у Високому суді Лондона. Продавцями Stiomi були прийняті забезпечувальні заходи в Швейцарії, які в подальшому були скасовані Апеляційним судом Женеви», – вказують у компанії.

У березні 2019 г. Високий суд Лондона направив рішення трибуналу на повторний розгляд з певних аспектів, яке відбулося у вересні 2019 року. Рішення арбітражного суду після перегляду, прийняте в грудні 2019 року, вимагало від покупців Stiomi сплати близько $ 30,3 млн.

Крім того, Михайло Стадник заперечує, що його колишня дружина поступилася свої права на користь третьої особи. Через цей конфлікт, як заявили в Kernel Holding, компанія не змогла виконати свої зобов'язання.

Перше слухання за позовом Михайла Стадника призначено на 8 січня 2021 року.

Як пише видання, банкрутство компанії «КЕРНЕЛ ХОЛДИНГ С.А.» може спричинити фінансові проблеми агрохолдингу «Кернел», що в свою чергу може привести до затримок і не виплатах орендної плати власникам землі, що знаходиться в оренді холдингу в Україні, проблем з контрагентами та іноземними інвесторами компанії.

Згідно з матеріалом, конфлікт між власниками агрохолдингу «Кернел» і подружжям Стадников розгорівся через відмову «Кернел» оплатити вартість проданих компанії Михайлом і Інессой Стадник корпоративних прав «СТІОМІ-холдинг» та «Хмельницькхлібопродукт». Також, в даний час рахунку компанії Kernel Holding SA в Швейцарії і Люксембурзі заарештовані за заявою Михайла Стадника.