друкувати


Алгоритм дій для спадкоємців у випадку, якщо власник агробізнесу помер через COVІD-19

22 грудня 2020, 08:05

Законодавством встановлений шестимісячний строк, протягом якого особи, які вважають себе спадкоємцями, мають право на прийняття спадщини, і тільки після спливу зазначеного строку видається свідоцтво про право на спадщину, що є підставою для реєстрації за спадкоємцем (спадкоємцями) права на частку в статутному капіталі товариства. Про це AgroPolit розповів юрист Kosovan Legal Group Валентин Бичек.

За його словами, відповідно до норм ч. 1 ст. 23 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства.

Коронавірус

«Статтями 1216 та 1218 Цивільного кодексу України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), а до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, – наголосив Бичек. – Згідно з ч. 1 ст. 1269 Цивільного кодексу України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України)».

Нагадаємо, юрист Kosovan Legal Group Валентин Бичек окреслив, що робити, якщо власника агробізнесу не стало через COVІD-19.