друкувати


Експерт розповів, який вплив має реєстрація речового права земельних ділянок на ОТГ

21 грудня 2020, 11:20

Який вплив має реєстрація речового права земельних ділянок на ОТГ, та які зрушення чекають на громади в недалекому майбутньому? Як реєстрація речового права може дати гарантію фінансових надходжень у громадський бюджет? Про це у блозі на АgroРolit.com розповів засновник та керівник онлайн-сервісу Feodal.online Андрій Дем’янович. 

«Відкрита інформація в реєстрах – це доступ до даних, які ми можемо перевірити.  Але і тут може постати питання, що ті орендарі, які зареєстрували право на користування земельними ділянками до 2010 року, відмовляться реєструвати право на користування до 2025 року. Виключення таких земельних ділянок з нарахування земельного податку дає їм можливість уникати правильного і чесного оподаткування, коли вони не реєструють свої земельні ділянки і не переносять їх у реєстр речових прав на нерухоме майно. Немає способів законного впливу на орендаря, але так чи інакше ми маємо пильнувати цей процес і правильно вести діалог», – написав експерт.

Він додав, що важливо провести роботу з власниками земельних ділянок та поставити питання про те, щоб всі новопідписані договори були внесені в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ).

Старі ж договори, які були посвідчені Держкомземом і Держземагентством, теж були перенесені в ДРРПНМ. Зараз реєстрація відбувається без сплати адміністративного збору – орендар може зробити це безкоштовно, відповідно до закону. В результаті цього ОТГ не отримає надходження одразу, але отримає гарантію сплати єдиного податку (якщо це платник єдиного податку 4-ї групи) та 60% від надходження ПДФО. Відповідно ви отримаєте доступ до інформації, яку можна буде контролювати», – наголосив Дем’янович.

Нагадаємо 5 кроків для голови новоствореної ОТГ у земельних відносинах.

Земельна реформа в Україні