друкувати


Україні необхідно припинити фінансові махінації на експорті зерна, — нардеп

18 грудня 2020, 18:00

Україна буде звертатися в органи іноземних держав, щоб виявити і припинити схеми з відмивання грошей на експорті агропродукції. Про це написав народний депутат від партії «Слуга Народу» Мар'ян Заблоцький на своєму каналі в Telegram.

На засіданні Тимчасової слідчої комісії щодо сплати податків, експерти обговорили масштабні схеми з повернення валютної виручки через експортні операції з зерном.

«Схема проста: зерно закуповується у аграріїв за готівку в доларах, експортується, а валюта не повертається. Так конвертується готівка в доларах — в безготівкові депозити за кордоном. І навпаки. Це 100% операції з відмивання грошей і ухилення від сплати податків», — написав Мар'ян Заблоцький.

Але, як вважає нардеп, вся ця схема неможлива без міжнародних трейдерів, які «закривають очі» на те, що купують зерно у «компаній-помийок».

Мар'ян Заблоцький зазначив, що, згідно з поданими матеріалами на засіданні ТСК, найсерйозніша невідповідність вимогам характерно для іноземних трейдерів.

Згідно матеріалів наданих Комісії, у ADM практично відсутні купівлі зерна в компаній, що не повертають валютну виручку. Повністю білими згідно отриманих матеріалів виявились і українські Кернел і Нібулон. А до всіх інших є дуже серйозні питання», — вважає він.

Мар'ян Заблоцький зазначив, що уряд України також буде звертатися в штаб-квартири самих трейдерів, а також обслуговуючі банки, з тим, щоб вони провели аудит своїх комплаєнс процедур.

Він додав, що в 2008 році уряд Аргентини вже отримував компенсації від міжнародних трейдерів через фінансові махінації. Тому нардеп упевнений, що у співпраці з відповідними органами в США і ЄС, це може повторитися і в Україні. На його думку, зараз найголовніше — зупинити такі схеми.

Упевнений, цей пост дуже швидко прочитають всі трейдери, які купують зерно у компаній-помийок, які не повертають валюту. Настійно рекомендую зупинити ці операції вже сьогодні », — резюмував Мар'ян Заблоцький.

Нагадаємо, Україна за 2 роки втратила $1 млрд валютної виручки через тіньові схеми мультинаціональних зернотрейдерів.