друкувати


Ключові пункти програми реформування АПК нового міністра аграрної політики Романа Лещенка

17 грудня 2020, 17:05

Ключові пункти програми реформування АПК нового міністра агррної політики Романа Лещенка озвучені в аналітичному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, 17 грудня парламент проголосував 242-а голосами "За" призначення Романа Лещенка міністром аграрної політики та продовольства України. Відновлення структури самого Мінагро, яке було скасоване 30 серпня 2019 року,  планується протягом наступних 4-5 місяців.

Напередодні Лещенко спілкувався із слугами, де презентував своє бачення кроків розвитку АПК: 

Перший —  сформувати стратегію розвитку сектору на 7-10 років.

«Ми маємо розуміти, куди рухається агросектор, яка місія та яким він буде в перспективі», – розповідає один з депутатів-слуг.

Другий —  запуск прозорого Державного реєстру отримувачів державної підтримки з бюджету аграріями.

Лещенко нагадав, що відповідний закон 985-IX уже підписаний президентом Володимиром Зеленським – лишилося запровадити його у 2021 році. 

Третій —  продовження земельної реформи, заявленої президентом. 

Зокрема, мова іде про прийняття законопроекту 2194 про земельну децентралізацію (нагадаємо депутати відправили його на доопрацювання для повторного читання – Авт.), відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року для українців, завершення переведення Держгеокадастру «в цифру»

Четвертий —  завершення реформування Держпродспоживслужби та зближення українського ветеринарно-санітарного законодавства із європейським.

П’ятий — розвиток зрошення в Україні.

Йдеться про створення об’єднання водокористувачів, реанімацію вже діючої концепції зрошення та інше.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Роман Лещенко – міністр аграрної політики: досьє, погляди на розвиток АПК, досягнення в Держгеокадастрі