друкувати


Ринок землі в Україні у 2021 році формуватиметься договорами емфітевзису

13 грудня 2020, 08:31

Після запуску ринку землі з 1 липня 2021 року легалізуватися почнуть землі з-під договорів емфітевзису, а масової купівлі землі «з нуля» не очікується. Такий прогноз озвучив, коментуючинаслідки прийняття закону 552-IX секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Ми розуміємо, що буде обмеження на володіння землею в 100 га… На мою думку, не так-то й легко буде купити-продати землю. До того ж я не чув, щоб хтось сьогодні вже хотів виходити на цей ринок. Це явище не буде масовим. Виняток становлять договори емфітевзису та договори за іншими «сірими» схемами, які будуть переоформлятися у власність. Земельний ринок у 2021 році будуть пробувати «відбілювати». Це може дати тимчасовий сплеск операцій купівлі-продажу землі, скажімо, спочатку», – пояснив він.

На його думку, великих коштів відкриття ринку в землю на початку не принесе.

Якщо закон проголосований та почалися процеси, що стають незворотними, то треба спробувати відкрити ринок землі. Але зараз закладати якісь великі суми зарано. Ми ж не знаємо, як себе ринок поведе до кінця. Краще пізніше, якщо в нас буде, скажімо, подана на відшкодування більша сума коштів – можна в кінці року цю суму передбачити і перенести на наступний рік на виплату. Але спочатку важливо побачити і зрозуміти, як цей ринок буде працювати», – каже він.

Нагадаємо, що прийняття закону про землю було однією з вимог економічного зближення ЄС та України і – отримання кредиту МВФ.

Наразі у Євросоюзу очікують від парламенту та уряду прийняття та реалізації ще трьох земельних законів: щодо децентралізації землеустрою (№2194), державного електронного аукціону (№2195) та створення незалежного Фонду часткового кредитування для збільшення доступу малих фермерських господарств до гнучкого фінансування все ще очікує на прийняття парламентом (два варіанти наявні — №3205 і 3205-1).