друкувати


Переважне право продажу на земельну ділянку пропонують реалізовувалося виключно на аукціоні – зміни в законодавство  

13 грудня 2020, 09:10

Аби уникнути шахрайських схем з продажу переважного права на с/г земельні ділянки парламенту пропонують закріпити його реалізацію лише через аукціон. З такою ініціативою виступив народний депутат («За майбутнє»), секретар комітету  з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський в рамках поданих ним правок до до повторного другого читання законопроекту №2194 про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Чайківський пояснює основну поданої поправки так:

«Для того, щоби збільшити гарантії при використанні переважного права на купівлю землі сільськогосподарського призначення та уникнути можливих шахрайських готівкових схем (в т.ч. легалізації коштів сумнівного походження), я вніс пропозицію до повторного другого читання розгляду законопроекту 2194. Її суть полягає в тому, щоби право продажу земельної ділянки (якщо сторони: той, хто продає і той хто купує і має переважне право на неї, не дійшли згоди) реалізовувалося виключно на аукціоні».

Він також озвучив своє бачення розвитку земельного ринку надалі.

Ми говоримо про те, що вводимо цивілізований ринок землі. Ринкові взаємовідносини – це стандартні взаємовідносини попиту і пропозиції. Дійсно, на початках може бути всплеск цих показників за рахунок новизни процесу. Але ми розуміємо, що ціна попиту і ціна пропозиції рано чи пізно збалансуються. Я і пропоную цей баланс закріпити законодавчо і надати незалежний аукціонний майданчик для продажу землі сільськогосподарського призначення, яка є, в тому числі, паєм, за умови, що продавець і покупець, який має переважне право, не домовилися при прямому продажі», – пояснює народний депутат («За майбутнє»), секретар комітету  з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

На його думку, це буде і справедливо і вигідно як для однієї, так і для другої сторін, що сформує прозору та ринкову ціну на цю земельну ділянку, яка продається.

Нагадаємо, що за 2194 проголосувало лише 201 голоси, а от 12 із 19 депутатів «Слуга народу» у аграрному комітеті не голосували за президентський законопроект. Більше про прийняття закону та всі його деталі читайте у «Агродебатах» на цю тему.