друкувати


Національна програма відродження родючості грунтів України – деталі

11 грудня 2020, 07:27

Запропоновано набір заходів для відродження родючостіукраїнських грунтів, використання органічних добрив та виробництва органічної продукції. Про це заявивла у інтерв’ю AgroPolit.com президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод (екс-Березовська).

«Я підтримую створення спеціального Фонду підтримки розвитку тваринництва і відновленню грунтів. Тваринництво – це автоматично відродження родючості грунтів, органічні добрива і органічна продукція», – називає один із кроків для цього вона.

У даний Фонд надходили кошти від загального земельного банку великих агрокомпаній, якщо вони не хочуть на своїй землі розвивати тваринництво. Гроші з цього фонду направляти на підтримку фермери, програми по підтримці якості  грунтів, для вирощування органічної продукції.

Вона запропонувала й інші кроки.

Я б запропонувала й інші заходи для розвитку органічного виробництва. Слід розробити «Національну програму відродження родючості грунтів України». Під неї підвязати держпідтримку виробників, які реально покращують показники грунту і сприяють відновленню родючості грунтів. Ми наразі працюємо над цим  і в рамках того ж меморандуму з МХП, з Інститутом Соколовського, спільно з НААН та НУБІП. Стратегічний комітет з відродження родючості ґрунтів, який очолює БТУ-центр,  хоче об’єднати всіх і науковців для того, щоб виділити критерії відновлення родючості грунтів та лобіювати нац програми відродження родючості грунтів», – каже вона.

На думку президента ГС «Органічна Україна» Олени Корогод, слід створити в Україні попит на здоровий грунт і дати можливість приватного контролю за дотриманням родючості грунтів, як це відбувається при органічному виробництві.

Оце і буде головним завданням стратегічного комітету з розвитку родючості грунтів. Мені здається, що треба йти такими послідовними кроками. Перший крок – це повноцінне прозоре партнерство всіх гравців ринку (приватних та державних), хто тут працює. Друге – повноцінний діалог між цими гравцями на тему родючості грунтів та  способів їх відновлення. Це можна зробити двома шляхами: зрозуміти економіку вдновлення грунтів та зробити її максимально вигідною для бізнесу і  розвивати тренд на органічність продукції серед споживачів. От вам і попит на родючий грунт», – пояснює експерт.

Нагадаємо, що МХП та «Органічна Україна» підписали меморандум про співпрацю з відновлення ґрунтів та органічне виробництво.