друкувати


Тваринництво в Україні чекає стагнація та надзбитковість – прогноз на 2021 рік

11 грудня 2020, 08:24

В українському тваринництві намічається критична ситуація – рослинний білок (база для кормів) подорожчав удвічі на світових ринках, що штовхає до гори і внутрішню ціну на нього. Про цю загрозу у інтерв'ю Latifundist.com розповів народний депутат (партія «За майбутнє»), секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«В цій сфері є низка проблем. З останніх актуальних виділю одну: рослинний білок, який є базою для кормів у тваринництві, вдвічі подорожчав на світових ринках. Відтак, внутрішня ціна на соняшник та сою стрімко зростає. Це означає, що українське тваринництво стає надзбитковим!», – каже він.

Ситуація з прибутковістю тваринництва, за оцінками Чайківського, ризикує посилитися.

 

 

Існує величезний ризик, що наше тваринництво, яке сьогодні і так «ледве дихає» в Україні, може ще довго перебувати в стадії стагнації, або ж «продумана» урядова політика його просто знищить до кінця. Тому слід швидко вирішити, як сьогодні захистити тих товаровиробників, які несуть колосальні збитки за рахунок подорожчання рослинного білка. І якщо рослинництво в Україні є більш стабільним та прибутковим (залежно від регіону та за винятком форс-мажорів), то тваринництво сьогодні опинилося під серйозною загрозою. Ви подивіться, що робиться з тваринницькою галуззю загалом!? Якщо не підтримати тваринників вже, це може в загальному сенсі стати катастрофою для всього аграрного сектору. Подорожчання рослинних білків призведе до збільшення ціни комбікорму, і фактично виробництво м’яса та молока стане збитковим», –  прогнозує він.

Нагадаємо, що 30 листопада 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль  та секретар РНБО отримали лист від трьох асоціації («Союз птахівників України», «Cвинарі України» та «Союз кормовиробників України») від імені промислових підприємств-виробників м’яса з проханням вдатися до ряду заходів (державне регулювання) для уникнення дефіциту кукурудзи на внутрішньому ринку та для стримання цін на комбікорми і загалом продукцію тваринництва.