друкувати


Агросектор сповільнив падіння економіки України, – офіс президента

9 грудня 2020, 18:00

У 2020 році аграрний сектор сповільнив падіння економіки України у зв'язку з пандемією. Про це заявила заступник керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів під час онлайн-конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

Вона зазначила, що перший прогноз МВФ на початку пандемії передбачав скорочення економіки на 7%, зараз очікується падіння не більше 5%. Одним з факторів і основою більш оптимістичного результату є аграрний сектор як один з базових для економіки України.

«У цьому році аграрний сектор особливо відчув на собі карантинні та логістичні обмеження і змушений був перебудувати свою діяльність в зв'язку з пандемією», –  зазначає Юлія Ковалів.

За її словами, для аграрного сектора цей рік увійде в історію як рік, коли Верховна Рада прийняла найбільше історично важливих рішень для АПК.

Перш за все мова йде про закон про відкриття ринку землі. Вже з 1 липня 2021 року ми чекаємо початок вільного обороту земель сільськогосподарського призначення», = підкреслює Юлія Ковалів.

Другим важливим і знаковим блоком для аграрної галузі, за її словами, став законопроект, який незабаром стане законом, про водному транспорті.

Аграрна логістика в останні роки була частим питанням, який піднімав бізнес. Врегулювання питання річкових перевезень, інвестиції в річкову інфраструктуру дозволять перевозити 10-15 млн т вантажів зернових річковим транспортом, що розвантажить автодороги і залізницю», –розповідає Юлія Ковалів.

Нагадаємо, що прогнози, що в результаті коронакризи економіка України впаде на 6%, можуть бути фейком.