друкувати


МОЗ перегляне допустимий вміст залишків пестицидів в агропродукції

9 грудня 2020, 16:00

Міністерству охорони здоров'я (МОЗ) рекомендовано переглянути нормативи щодо допустимого вмісту залишків таких пестицидів, як хлорпірифос та хлорпірифос-метил у сільгосппродукції на рівні 0,01%. Про це йшлося на засіданні комісії Комітету з питань гігієнічного регламентування (МОЗ), повідомляє інформаційно-аналітичний портал АПК України. 

«Днями відбулося засідання комісії Комітету з питань гігієнічного регламентування (МОЗ), на якому було розглянуто питання щодо залишків вмісту таких пестицидів, як хлорпірифос та хлорпірифос-метил у сільгосппродукції. За результатами наради було вирішено рекомендувати МОЗ переглянути нормативи щодо допустимого вмісту залишків зазначених ЗЗР (засобів захисту рослин – ред.) в сільгосппродукції на рівні 0,01%. Такі норми стосуються сільгосппродукції, виробленої як для внутрішнього споживання, так і не експорт», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після вступу в силу відповідного наказу буде встановлений 6-місячний перехідний період. За інформацією Держпродспоживслужби, контрольно-токсикологічні лабораторії вже готові до проведення необхідної експертизи сільгосппродукції.

У відомстві нагадують, що такі зміни продиктовані рішенням Європейської Комісії про заборону застосування хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу у виробництві агропродукції. Дотримання сучасних вимог ЄС дозволить Україні зберегти та наростити експорт сільгосппродукції на європейські ринки.

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект №2289 про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».