друкувати


Нацполіція відмовила НАБУ про подання Бахматюка до баз Інтерполу, – джерело

9 грудня 2020, 13:00

Департамент міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України повідомив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) про відсутність підстав для коректного та правомірного використання системи Інтерполу, Європолу та інших схожих інструментів із метою розшуку бізнесмена власника одного з найбільших в Україні агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка, оскільки місце його проживання відомо. Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомило джерело.

За його словами, департамент отримав відомості про адресу проживання Бахматюка в Австрії, а австрійська сторона без використання системи Інтерполу підтвердила правильність і актуальність цих відомостей центральному реєстру Австрії.

Співрозмовник агентства додав, що Нацполіція також зазначила, що сторона захисту інформувала НАБУ про місце проживання бізнесмена.

У департаменті зазначили, що питання затримання, арешту та екстрадиції Бахматюка в такому випадку виходять за межі його компетенції, сказав співрозмовник. Він уточнив, що НАБУ зверталося до Нацполіції з цього питання наприкінці листопада, а описана вище відповідь надійшла на початку грудня.

НАБУ підозрює власника «Укрлендфармінг» і екс-бенефіціарного власника ВіЕйБі Банку Бахматюка нібито в змові з екс-першим заступником глави Нацбанку Олександром Писаруком для виведення у 2014 році 1,2 млрд грн рефінансування з цього комерційного банку.

Нагадаємо, що ВАКС підтвердив незаконність дій НАБУ, пропозиція про 8 млрд грн компенсації державі залишається в силі.