друкувати


У Держгеокадастрі боротимуться із «накладками» при реєстрації земельних ділянок

8 грудня 2020, 17:00

Для припинення практики реєстрації земельних ділянок з «накладками» Держгеокадастр підготував лист з роз’ясненнями, в якому звернули увагу державних кадастрових реєстраторів на те, що, згідно з чинним законодавством, наявність «накладки» не є достатньою підставою для відмови у державній реєстрації земельної ділянки. Про це у facebook написа голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

«Якщо земельна ділянка сформована правильно – вона повинна бути внесена до кадастру, незважаючи на наявність «накладки». Водночас я усвідомлюю, що «накладки» — масштабна і складна проблема, яка для свого вирішення потребує великих зусиль та перегляду цілої низки положень чинного законодавства, виконання великого обсягу робіт. Ця робота у Держгеокадастрі ведеться, і її результати найближчим часом будуть представлені професійній спільноті»,  – наголосив Лещенко.

Він додав, що така практика існує в Держгеокадастрі роками: реєстрація земельних ділянок таким чином, що по факту все зроблено правильно, але до кадастрової карти раніше були внесені неправильні дані, і внаслідок реєстрації з’являються накладки.

За наявною сьогодні практикою, інженер-землевпорядник, який запроектував (правильно) нову земельну ділянку, змушений шукати власника земельної ділянки, що відображена неправильно, виконавця робіт, який допустив помилку, просити їх цю помилку виправити, або ж виправляти її власним коштом, чи за рахунок замовника.  Далеко не завжди це можливо – наприклад, власник неправильно відображеної земельної ділянки може не йти на співпрацю і навіть заперечувати проти виправлення помилки», – наголосив він.

Він додав, що у подібних випадках існує практика як відмов у внесенні земельних ділянок до кадастру, так і реєстрації земельних ділянок з накладками.

Чи повинен громадянин, який вирішив зареєструвати свою ділянку пізніше сусіда виправляти зроблені раніше помилки своїм коштом – очевидно що ні, – наголосив він.

Нагадаємо, що уряд вніс зміни до законодавства у сфері землеустрою.