друкувати


Держгеокадастру пропонують виставити с/г землі НААН, міністерств та інших держорганів на конкурси з продажу орендних прав

9 грудня 2020, 08:04

Уряду та Держгеокадастру пропонують передати державні с/г землі на балансі різних державних органів на відкриті прозорі конкурси з продажу орендних прав на ці ділянки. З такою ініціативою виступив голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі аграрного комітету, депутат «Слуги народу» Артем Чорноморов.

«Наразі у держави у розпорядженні, як ми чули зі слів голови Держгеокадастру, понад 4 млн га землі, з яких  1,7 вже передали ОТГ, ще 2 млн га – передадуть і 0,75 млн га – це землі на балансі Держгеокадастру, які наразі знаходяться в управлінні ряду держорганів (НААН, Міносвіти, МВС, Пенеціарної служби та інших). Як розпоряджатися 2 млн га, які громадам передадуть до кінця 2020 року, вони вирішають самостійно. А от що робити з 0,75 млн га на балансі різних держорганів – хороше питання», – сказав він.

Він додав, що зараз говорять про те, що їх теж треба передати громадам.

На мій погляд, уряду слід розглянути інші варіанти. Якщо ці землі залишаться в користуванні у відповідних органів і установ, повинен бути забезпечений жорсткий контроль за їх використанням, з тим, щоб вони могли передаватися в користування агровиробникам на конкурентних засадах. Іншим варіантом може бути вилучення цих земель в користувачів, що використовують їх неефективно або за тіньовими схемами, і, знов-таки, надання їх Держгеокадастром в користування зацікавленим особам на прохорих електронних аукціонах. В такому разі ми отримаємо виведення з тіні цих земель, бо сьогодні вони використовуються в тіні і на них наживають всі кому завгодно. Яскраві приклади такої «ефективності» ми нещодавно бачили наприклад у Академії агарних наук. Це прослідковується у всіх без винятку державних структурах. Тому потрібно забрати ці землі з тіні і на прозорих конкурсах передати їх тому, хто буде платити в бюджет всі податки і показуватиме реальний стан використання цих земель», – розповів він у коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що оприлюднено схему розкрадання земель державної власності.