друкувати


У Європі планують ліквідацію малопродуктивних фермерські господарств, а дотації дістануться тим, хто застосовує більш передові технології

10 грудня 2020, 06:54

У Європі планують ліквідацію малопродуктивних фермерські господарств, а їхні кошти направляти на тих, хто застосовує більш передові технології. Про це в матеріалі AgroPolit.com розповів Олександр Баськов, керівник сервісів зі сталого розвитку компанії Baker Tilly, коментуючи перспективи Європейської зеленої угоди.

Нагадаємо, Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду (EU Green Deal) – документ, який повинен зробити європейський континент нейтральним до зміни клімату. 

«Що стосується Зеленої угоди, перше – це рослинництво і тваринництво, а друге – це харчова переробка, від фермерів до виделки – так назвали проєкт європейці, і там поставлені досить амбітні цілі, деякі навіть шокуючі. Наприклад, що 10% сільськогосподарських земель Євросоюзу мають бути перероблені чи перетворені назад на ліса, на ставки, озера, тобто мають вийти з сільськогосподарського обробітку. Це не стосується українців, така ціль у Європейського Союзу», – заявив Баськов.

За його словами, з інших вражаючих моментів – це те, що 25% земель має бути віддано під органічне виробництво, на 20% зниження використання добрив, тобто вони вже і так максимально ефективні, вони хочуть ще більш ефективними стати і зменшити використання добрив на 20%. При тому що покращення продуктивності земель має відбутися на 50%, має ще й знизитися внесення добрив, не погіршуючи продуктивність землі. Також в межах боротьби з резистентністю мікробів хочуть знизити на 50% використання антибіотиків та інших засобів захисту рослин та засобів боротьби з мікроорганізмами.

Тобто передбачається комплекс заходів на запобігання зміни клімату, покращення видового різноманіття тварин, здорове харчування, безвідходне виробництво. В українських реаліях – це космос. Виникає питання: а де ж тут Україна? Адже це добре, що у них 375 мільярдів планують витратити за 7 років на такий перехід, консультації, дотації. Там навіть буде переглянута сама система дотацій, де 30% будуть направлятися саме на цей перехід. Тобто будуть зрізати «нижні» малопродуктивні фермерські господарства, а їхні кошти направляти на тих, хто застосовує більш передові технології. Так от з цих 370 мільярдів євро частина передбачена на сусідів, в тому числі на тих, хто підписав угоду про асоціацію: Україну, Молдову і Грузію. І тут є шанс і є можливість. А ризик полягає в тому, що Європейський Союз буде ставити перешкоди на імпорт до себе продукції, яка не відповідає цим критеріям.

До речі, в США також очікується перехід, зокрема за оцінкою викидів парникових газів, до органічного землеробства, тому всі ці речі (при нашому великому експорті) несуть великий ризик для України. А якщо ми згадаємо, що виконання екологічної частини Угоди імплементовано в Україні десь на рівні 30-40%, в тому числі і в АПК, і те що у нас вже 2-3 роки бойкотуються закони про відходи тваринного походження (ми тільки ухвалили стратегію взагалі щодо відходів, в тому числі рослинних і тваринних), то це питання переноситься навіть не на рівень держави, а на рівень окремих компаній. Яким чином вони будуть давати собі раду з такими аспектами? Але можливість полягає в тому, що, знову ж таки – згадуємо суму 375 мільярдів євро, які можна спробувати отримати. І перші компанії, які будуть в цьому напрямку рухатися, щоб змінити загальну практику в Україні, будуть мати можливість отримати ці кошти», – заявив Баськов.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Зелена угода Європи, або основи Green Deal: що принесе агросектору України курс на екологічність