друкувати


Європейський зелений курс фундаментально позначиться на українських торговельних реаліях

9 грудня 2020, 06:07

Європейський зелений курс позначиться на українських реаліях досить фундаментально, адже це цілий пакет законодавчої документації ЄС, який вплине на роботу дуже багатьох галузей, в тому числі і АПК. Таку думку в коментарі для AgroPolit.com висловив Назар Бобицький, керівник Брюссельського офісу Української асоціації бізнесу і торгівлі (УАБТ).

Нагадаємо, Єврокомісія опублікувала Європейську зелену угоду (EU Green Deal) – документ, який повинен зробити європейський континент нейтральним до зміни клімату.

За словами Назара Бобицького, в цій документації йдеться про зміни у роботі різних виробництв щодо скорочення викидів, які позначаються на зміні клімату. Також там йдеться про фінансові можливості, додаткові ресурси для країн – членів ЄС, які мають допомогти підприємствам зменшити реалізацію програми зі зменшення викидів. І третій величезний блок – це перелік заходів, які захистять європейські ринки і виробників від зовнішньої конкуренції. 

В індустріальній сфері – це вуглецевий тариф; а в АПК – це цілий «букет» заходів, пов'язаний з тим, що, наприклад, європейські агровиробники, які будуть змушені скоротити використання пестицидів або виготовлятимуть продукцію з мінімальним перепахуванням земель та ін., будуть захищені на ринку. Конкурентну продукцію з інших країн просто намагатимуться не допускати на європейський ринок. На щастя, український уряд орієнтується в цій політиці і відчуває потребу у змінах.

У вересні поточного року Україна однією з перших офіційно запропонувала розпочати співпрацю та діалог з вирішення цих питань. А далі – потрібно наповнювати декларації реальним змістом. Бізнес бере активну участь у цьому процесі, проводить оцінки, розрахунки, висвітлює власну позицію, яку уряд повинен врахувати. У свою чергу, ми також консультуємо бізнес, проводимо круглі столи і хочемо зібрати той пул експертиз, який допоможе нашим експортерам сформувати спільну позицію і представити її уряду», – заявив Бобицький.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Зелена угода Європи, або основи Green Deal: що принесе агросектору України курс на екологічність