друкувати


Учасники аграрного ринку просять Дениса Шмигаля обмежити експорт кукурудзи з України

5 грудня 2020, 06:20

«Союз птахівників України», «Cвинарі України» та «Союз кормовиробників України» просять Кабмін вжити ряд заходів з державного регулювання на ринку кукурудзи, аби уникнути дефіциту останньої на внутрішньому рикну. Про це йдеться у відкритому листі до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та секретаря РНБО від імені промислових підприємств-виробників м’яса звернулися три асоціації («Союз птахівників України», «Cвинарі України» та «Союз кормовиробників України»), який є у розпорядженні Agropolit.com.

«Просимо Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, дати відповідні доручення Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо подання на розгляд Кабінету Міністрів України рішення про запровадження заходів державного регулювання для забезпечення галузей тваринництва фуражними культурами у 2020/2021 маркетинговому році в необхідних обсягах (6,0 млн т), в тому числі закупівлю необхідних обсягів кукурудзи Аграрним фондом та надання державних гарантій під кредити на закупівлю цієї фуражної для формування достатніх запасів. Ми глибоко переконані, що такі заходи сприятимуть збереженню галузей тваринництва, гарантуванню продовольчої безпеки держави та забезпечення населення  продуктами харчування за доступними цінами», — сказано у заяві.

Підстава для таких кроків на їхню думку – загроза дефіциту кукурудзи на внутрішньому ринку для підприємств тваринницької галузі, що автоматично може підвищити кінцеву ціну продукції для споживача.

Цьогорічна ситуація є вкрай небезпечною і ми як галузі, що є найбільшими споживачами фуражної кукурудзи, вкрай стурбовані необхідністю правильно сформованого балансу попиту та пропозиції з метою недопущення неконтрольованого експорту та виникнення дефіциту для задоволення внутрішніх потреб тваринництва в культурі. Україна може мати повторення гіркого досвіду 2003 року, коли була вимушена закуповувати зернові за кордоном за набагато вищими цінами, ніж ті, за якими було їх експортовано.Станом на 27.11.2020 року вже експортовано 5,2 млн.тонн кукурудзи. Цьогорічні темпи експорту хоч і є нижчими, порівняно з минулорічними, однак ми вкрай занепокоєні існуванням значного ризику фізичної відсутності кукурудзи для фуражних потреб», — кажуть учасники ринку.

За їх словами, у разі виникнення дефіциту фуражних зернових культур на внутрішньому ринку та збереження високих цін на них, прогнозуються масові зупинки підприємств з виробництва комбікормів,  скорочення виробництва м’яса птиці та свиней, ще більше зменшення обсягів виробництва яєць, значне підвищення вартості цих базових та соціально значущих продуктів харчування для кожного пересічного українця. Крім того, відсутність кормів призведе до масового скорочення поголів’я птиці, що збільшує ризики погіршення екологічної, епідеміологічної, епізоотичної та соціальної ситуації в країні, вважають вони.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, понад 60% аграріїв очікують дефіцит кукурудзи на ринку.