друкувати


2,2 млрд невикористаних агарних дотацій пропонують перенести на 2021 рік

5 грудня 2020, 09:00

Невикористану у 2020 році держпідтримку АПК потрібно перенести на наступний рік. Про це у інтерв'ю Latifundist.com повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Наразі у Держказначействі немає достатньо ресурсів, і їх не буде до кінця року. Аби 2,2 млрд грн з держпідтримки АПК не «згоріли» в кінці року, я говорю про їх перенесення на 2021 рік та додати до вже погодженої в бюджеті суми», — пояснює він.

Іван Чайківський також наполягає на тому, аби  мінімальна сума держпідтримки на 2021 рік становила щонайменше 1% від агарного ВВП.

Ще раз наголошую: сектор формує бюджетні тили країни, дає валютну виручку, формує майже 20 % ВВП країни, сплачує 80 млрд грн податків, а йому дають 4,5 млрд грн. Цинічна державна підтримка на 2021 рік — це ключовий меседж від держави аграріям. «Радує» і розподіл програм на ці «сльози» від МЕРТу. Всі притомні в парламенті та на ринку люди розуміють: мінімальна сума потрібної для сектору держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, тобто близько 8 млрд грн. Аграрний комітету виступив з ініціативою збільшити суму держпідтримки із запропонованих 4,5 млрд грн до мінімум 1% аграрного ВВП. Сподіваємося, нас почують», — сказав Іван Чайківський.

В такому разі, на його думку, сумарна цифра на підтримку АПК виросте.

Тобто сумарна держпідтримка (з урахуванням цьогорічних боргів) АПК на 2021 рік в ідеалі має становити близько 11 млрд грн», — пояснює він.

Нагадаємо, що уряду наразі виплатив аграріям із обіцяних 4 млрд грн тільки 1,8 млрд грн. Аграрний комітет рекомендуватиме уряду призначити Івана Чайківського міністром аграрної політики.