друкувати


Уряд просять закупити 6 млн т кукурдзи в АТ «Аграрний фонд» на 2020/2021 МР для стримання внутрішніх цін

4 грудня 2020, 08:00

Аби уникнути на внутрішньому ринку дефіциту куркудзи та запобігти здорожчанню продукції тваринництва уряд просять  закупити 6,0 млн. т кукурдзи в АТ «Аграрний фонд» та надати тваринникам держгарантій під кредити на її закупівлю. З таким звернення у відкритому листі (є у розпорядженні Agropolit.com) до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля  та секретаря РНБО від імені промислових підприємств-виробників м’яса звернулися три асоціації («Союз птахівників України», «Cвинарі України» та «Союз кормовиробників України»).

 Свої аргументи вони пояснюють так: «Протягом останніх двох місяців спостерігається галопуюче здороження зерна, в тому числі фуражного, яке використовується у виготовленні комбікормів. Відповідно вартість готового комбікорму нині зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року на 40-45%. Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції. З жовтня 2020 року виробництво м’яса птиці, свинини та харчових яєць є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить — 12%,  яєць -17%, а свинини -3%. Наслідком цього вже стало позапланове скорочення поголів’я птиці протягом жовтня-листопада на 10% і прогнозується подальше зниження поголів’я птиці та свиней на початку нового року. Для птахівництва таке зниження утримання птиці відбувається вперше за останні сім років, коли були об’єктивні причини для його скорочення. Такий розвиток подій призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками. Відновити втрачені позиції в тваринництві, Україна зможе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови сприятливих економічних умов, а на відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу».

Вони вкотре нагадують про загрозу виникнення в Україні дефіциту зернофуражних культур, основною з яких є кукурудза.

Асоціації тваринників просять вжити уряд дій:

Просимо Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, дати відповідні доручення Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо подання на розгляд Кабінету Міністрів України рішення про запровадження заходів державного регулювання для забезпечення галузей тваринництва фуражними культурами у 2020/2021 маркетинговому році в необхідних обсягах (6,0 млн. т), в тому числі закупівлю необхідних обсягів кукурудзи АТ «Аграрним фондом» та надання державних гарантій під кредити на закупівлю цієї фуражної для формування достатніх запасів.  Ми глибоко переконані, що такі заходи сприятимуть збереженню галузей тваринництва, гарантуванню продовольчої безпеки держави та забезпечення населення  продуктами харчування за доступними цінами».

Більше про загрозу кукурузного дефіциту  та інші деталі звернення трьох асоціацій читайте у текстові листа.