друкувати


Рада провалила законопроєкт про земельну децентралізацію

2 грудня 2020, 12:00

Верховна Рада України не прийняла у другому читанні законопроект 2194 «Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Про це повідомляє коресондент AgroPolit.com.

Законопроект підтримали лише 201 народні депутати. Таким чином проект закону відправили на доопрацювання до профільного комітету Ради.

Повідомлялося, що документ визначає правила обігу с/г землі в Україні. Його розроблено на основі законопроекту №2178, запропонованого урядом та з урахуванням побажань експертів аграрного ринку.

Дивіться презентацію документу з основними його положеннями. 

7 жовтня проект закону №2194 було підтримано до 2-го читання на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. Однак не усі нардепи виступили за передачу державної землі громадам.

Нагадаємо, відповідний законопроект ще у січні 2020 року був зареєстрований у Верховній Раді. Він визначає правила обігу с/г землі в Україні та механізм передачі державної землі за межами населених пунктів громадам.

Раніше голова Держгеокадастру Роман Лещенко закликав уряд прийняти законопроєкт №2194 щодо земельної децентралізації.

Своїм голосуванням «за» законопроєкт №2194 народні депутати нарешті можуть зробити крок, на який, попри щедрі обіцянки, так і не спромоглися попередні скликання парламенту та два десятки урядів. Це відкриє шлях для повернення громадам земель поза межами населених пунктів», – зазначив він.

Карта громад України

Також повідомлялося, що передача земель органам місцевого самоврядування стане тренуванням для фермерів із запуску відкритого ринку с/г земель. Про це читайте у блозі за посиланням.