друкувати


Верховна Рада розгляне законопроект щодо земельної децентралізації

1 грудня 2020, 12:00

Сьогодні територіальні громади фактично не мають законних підстав отримати землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у комунальну власність, що не відповідає самому концепту децентралізації та зменшує спроможність громад до економічного розвитку. Це може вирішити ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194, який цього тижня розглядатимуть парламентарі. Про це повідомив голова Межівської селищної територіальної громади Дніпропетровської області Володимир Зражевський.

Він вважає, що законопроект № 2194 є великим кроком в децентралізації, бо він реалізує передачу громадам головного ресурсу – землі, на практиці. Він також полегшить життя громад, адже ми самостійно зможемо управляти своїми активами та охороняти їх.

Крім того, сільські, селищні та міські ради територіальних громад зможуть:

До того ж, законопроект встановлює чіткий, організаційно простий та незатратний механізм встановлення і фіксації у Державному земельному кадастрі меж громад.

Земельна реформа в Україні

Ці кроки зможуть наблизити громади до ефективного управління та забезпечити розвиток економіки, соціальної складової та екології на місцях, саме тому цей закон є важливою складовою реформ. Наша громада вже готова працювати на повну для розвитку нашого регіону, і ми чекаємо ухвалення законопроекту №2194, який дозволить нам втілити в життя наші цілі, — повідомив Володимир Зражевський.

Нагадаємо, понад 137 тис. га сільськогосподарських земель передано об'єднаним громадам.