друкувати


Закон про аграрний реєстр передбачає держпідтрмику органічним виробникам - на 1 га оброблювальних угідь

4 грудня 2020, 06:00

Важливим в законі 3295 є унікальні положення щодо органічного виробництва. Унікальність перша – органічне виробництво єдине, яке має дотацію на один гектар оброблювальних угідь. Про це AgroPolit.com розповіла президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод (екс-Березовська).

Прийнятий закон 3295 про аграрний реєстр дає унікальні для органічного виробництва можливості піклуватися про українську землю – це дотація на один гектар оброблювальних угідь.

«Найпоширенішою є регіональна підтримка у вигляді компенсації вартості сертифікації виробнику. Вона була не прив’язана до гектару. Це ініціатива обласних адміністрацій. Також в деяких областях була компенсація вартості органічної продукції для дитячого харчування», – розповіла Олена Корогод.

Як наголошує Олена Корогод, важливою є державна підтримка на одну голову рогатої худоби (ВРХ).

«Питання аграрного реєстру і держпідтримки органіки зв’язані між собою. Аграрні реєстри дають прозоре розуміння гравців ринку. Відповідно серед цих гравців будуть і оператори органічного виробництва. Ми говорим про це дуже багато років. Органічне виробництво єдине, яке піклується про кожен гектар землі. Держпідтримка на 1 га – це великий реальний розвитку органічного виробництва і можливості піклуватись про українську землю, – каже вона. – Це відродження родючості грунтів через тваринництво і взагалі відродження тваринництва. Адже оператор органічного виробництва до цього часу користувалися державною підтримкою для будь-якого агровиробника, яка пропонувалася державою чи державними чи регіональними програмами. Але тут статус трошки вищий, що дасть можливість відновити повноцінне правильне і органічне тваринництво, якого дуже малий відсоток в Україні».

Нагадаємо, схвалено постанову щодо запровадження в Україні власної системи сертифікації органічної продукції. Аграрна зона вільної торгівлі з ЄС 2014-2020 рр. від «А» до «Я»: досягнення, провали та завдання для України.