друкувати


Для збільшення органічних земель до 600 тис. га з бюджету потрібно 5 млрд грн держпідтримки

3 грудня 2020, 09:30

Якщо ми хочемо збільшити хоча б на 50% кількість органічних земель, то потрібно 5 млрд грн в рік державної підтримки органічного сектору. Про це AgroPolit.com розповіла президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод (екс-Березовська).

«Наша рекомендація: встановити держпідтримку для органічних виробників у розмірі від $100 до $300 на 1 гектар. Вона базується на оцінці витрат на 1 га та вивчення міжнародного досвіду державних підтримок саме органічного виробництва. Можливо, розмір залежатиме від обсягу тих угідь, які обробляє оператор органічного виробництва. Тобто чим менше господарство, тим більша компенсація на один гектар. Наразі в Україні 400 тис. га органічних земель. Множимо їх на 5 тис. грн (необхідний мінімальний розмір держпідтримки) на один гектар, отримуємо 2 млрд грн на держпідтримку органічного виробництва на 2021 рік. Це доступна сума в порівнянні з загальними бюджетами, який закладається для підтримки аграрного сектору», – каже Олена Корогод (екс-Березовська).

Також, за її словами, потрібно збільшувати підтримку тваринництва.

В ідеалі було б добре отримати з бюджету на держпідтримку розвитку органічної галузі 2-3 млрд грн. Держпідтримка оброблювальних угідь насправді дуже і дуже важлива, бо вона дасть поштовх розвитку органічного сектору. Ми розуміємо обмеженість ресурсів у бюджеті, але було б добре її збільшити до 3 млрд грн, що дозволило зібльшити кількість органічних земель, — сказала президент ГС «Органічна Україна».

Нагадаємо, Закон про аграрний реєстр № 3295 передбачає держпідтрмику органічним виробникам.