друкувати


У зменшенні ПДВ до 14% зацікавлений агрохолдинг з виробництва соняшникової олії

30 листопада 2020, 12:10

Зниження ПДВ до 14% для продукції агропромислового комплексу зменшить витрати для виробників соняшникової олії та борошна. Про це у інтверв'ю на gordonua.com повідомив колишній глава Міністерства фінансів України, ексрадник глави Офісу президента Ігор Уманський.

«Сьогодні якраз обговорював зі своїм знайомим ініціативу щодо зменшення ПДВ до 14% для продукції агропромислового комплексу, яка не є продуктом кінцевого споживання. Багато хто думає, що бюджет від цього втратить. Нічого такого. Зменшуємо цей ПДВ, відповідно, підприємства, які купують зерно, насіння, кукурудзу – і хтось робить із неї борошно, а хтось соняшникову олію, зменшують витрати. Тобто він може дешевше це купити, тому що в нього ПДВ менше на вході. І як наслідок, у нього з'являється додаткова ліквідність, щоб займатися основним виробництвом», — сказав Ігор Уманський.

Він повідомив, що держава свої податки, зокрема ПДВ, однаково матиме, коли буде виготовлено товар у кінцевому споживанні.

Наприклад, олія. Для держави це не зменшення податкових надходжень, а перехід цього ресурсу на кілька місяців у користування бізнесу. Тобто ми залишаємо ліквідність на невеликий проміжок часу в бізнесу. Але ми тоді дозволяємо бізнесу, який займається переробленням, виконувати великі обсяги цього перероблення. І тоді великі податки платять у державний бюджет. Але чомусь цих ініціатив податковий комітет Верховної Ради не підтримує. Чому? Я не розумію», — зазначив Ігор Уманський.

Він зауважив, якщо, наприклад, хтось захоче не переробляти насіння, а вивозити його на експорт, тоді вони матимуть менше відшкодування ПДВ.

Я вважаю, що нехай вони переробляють це в Україні і створюють робочі місця, а не десь у Європі чи Сполучених Штатах», — повідомив колишній міністр фінансів.

Нагадаємо, законопроект про зменшення експортного ПДВ до 14 % писався в інтересах великих компаній-переробників. Таку заяву зробив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він вважає, що Верховна Рада не має права надавати пільги «одній з небагатьох галузей, яка добре заробляє, у важкий для країни час».

Також повідомлялося, що голову податкового комітету можуть звільнити через його категоричну позицію проти голосування за законопроєкт про зменшення ставки експортного ПДВ з 20 до 14% для аграріїв, який грає на користь великого соняшникового бізнесу Андрія Веревського.