друкувати


Тваринники швидко адаптувалися до обмежень у зв'язку з COVID-19, – Мінекономіки

27 листопада 2020, 15:00

Українські тваринники та переробники сільгосппродукції швидко адаптувалися до карантинних умов і суттєвих збоїв, пов’язаних з пандемією. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час щорічного Форуму Агробізнесу, повідомляє інформаційно-аналітичний портал АПК України.

Заступник міністра зазначив, що цього року українське сільське господарство зазнало впливу двох форс мажорів: COVID-19 та несприятливі погодні умови. Особливо чутливими до пандемії виявилися малі виробники, які реалізують свою продукцію, перш за все, овочі, фрукти, ягоди – на ринках.

«Якщо ми говоримо про виробництво продукції тваринництва та переробку, то всі виробники швидко адаптувалися, забезпечили необхідні протиепідемічні заходи, і суттєвих збоїв, пов’язаних з пандемією, не було. Також не було жодних обмежень з точки зору експорту української с/г продукції», – констатував Висоцький.

Він додав, що на фізичні обсяги виробництва як зернових, так і олійних культур мали значний вплив нетипові погодні умови цього року. Якщо говорити про перспективу 2021 року, стан озимих культур, за даними урядовця, в більшості випадків задовільний.

Учасники Форуму також обговорили ступінь готовності сільгоспвиробників до відкриття ринку землі. За словами заступника міністра, найбільшу підготовку необхідно зробити, перш за все, громадам – провести інвентаризацію та виготовити документацію на землю сільськогосподарського призначення комунальної або державної форми власності.

Важливим в рамках запуску ринку землі також є фіксація переважного права сільгоспвиробників на землю, яку вони обробляють, для збереження комплексності їх діяльності. Вже підготовлено до другого читання відповідний законопроєкт №2194, який фіксує переважне право на землю та захищає права орендарів та фермерів. Крім того, важливим є залучення фінансування під купівлю землі та забезпечення відповідної державної підтримки», – наголосив Висоцький.

Нагадаємо, що переробка сільгосппродукції має бути пріоритетним напрямом державної підтримки АПК.