друкувати


В Україні залишається 600–700 тис. га неприватизованих земель в обробітку аграрних держпідприємств

28 листопада 2020, 10:00

Під час виступу на онлайн-конференції «Як стимулювати інвестиції в економіці та підвищити ефективність державними ресурсами», яка пройшла 26 листопада поточного року, голова аграрного комітету ВРУ Микола Сольський розповів про приватизацію державних аграрних підприємств та про кількість земельних активів в обслуговуванні цих агрокомпаній.

За його словами, аграрні держпідприємства володіють правом обробітку майже 700 тис. га земель, однак, приблизно 80-90% цих компаній, в силу різних обставин (переважно – це угоди з різними інвесторами), власноруч все одно не обробляють підзвітну землю. Тому є сенс максимально легалізувати ці процедури, щоб і держава і ринок отримали від того користь.

Приватизація державних аграрних підприємств значною мірою відрізняється від продажу звичайних підприємств, оскільки вони мають досить специфічний актив. У переважної більшості с/г підприємств цінність складається не стільки з майна, яке не дуже цікаве ринку, скільки з права/можливості обробляти землю, на якій працюють ці державні с/г підприємства. Вони обробляють її відповідно до актів постійного користування, якщо говорити юридичними термінами. І тут є певні нюанси, оскільки акт постійного користування приватизувати не можна», – заявив Сольський.

Як він вже заявляв раніше, при приватизації ДП з його земельних ділянок передбачено передача до 15 % до земель резерву, які також можуть бути отримані в першу чергу громадянами, які мають пільги — а це категорія учасників бойових дій.

На цей час, зазначені у ст.25 Земельного Кодексу України категорії громадян мають гарантоване державою право одержати свою земельну частку (пай) у такому порядку:

— працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа до 2 — х гектарів;

— працівникам цих підприємств, а також пенсіонерам з їх числа при цьому вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) працівників відповідних підприємств, установ і організацій та пенсіонерів з їх числа є рівними.

Тобто, відразу віддали 15% до резервного фонду, з якого земельні ділянки отримають в першу чергу пільговики, потім до 2-х га працівникам та пенсіонерам соцкультсфери села, наостанок залишок рівномірно поділяється між працівниками та пенсіонерами цих підприємств і звертаю увагу — це внаслідок приватизації державних і комунальних с/г підприємств.

Нагадаємо, невдовзі зміниться технологія нормативно грошової оцінки (НГО) земельних ділянок.