друкувати


ДПЗКУ пропонують приватизувати

27 листопада 2020, 09:12

Під час виступу на онлайн-конференції «Як стимулювати інвестиції в економіці та підвищити ефективність державними ресурсами», яка пройшла 26 листопада поточного року, голова аграрного комітету ВРУ Микола Сольський поділився власним баченням майбутнього акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ).

«Моя особиста позиція – ДПЗКУ потрібно приватизувати. Я не бачу сенсу в утриманні державного трейдера. Я не бачу в цьому логіки та додаткових якихось речей, що саме державний трейдер принесе користь аграрному ринку чи державі. Зрозуміло, що там є питання з китайським кредитом, який обтяжує прийняття рішень. З іншого боку, там є державні гарантії. А ще з іншого боку, думаю, що ні для кого не секрет, що це підприємство коштує набагато менше, ніж сума виданого китайського кредиту», – заявив Сольський.

Також Микола Сольський назвав ймовірну вартість ДПЗКУ та висловився про необхідні кроки, які потрібно зробити для старту процесу продажу.

На мою думку, по-перше, вартість цього підприємства на ринку – $150-200 млн. Та й то – це «в сонячний день». По-друге. багато залежить від того, як його продавати – частинами чи разом. Я вважаю, що потрібно продавати кожне підприємство ДПЗКУ окремо, адже, якщо разом – буде дуже сильний дисконт. Для початку процесу продажу потрібна ініціатива Міністерства економіки та рішення по китайському кредиту», – сказав Сольський.

Нагадаємо, уряд нещодавно призначив нового в.о. голови ДПЗКУ екс-депутат облради від «Батьківщини» Андрія Власенка.