друкувати


Переробка сільгосппродукції має бути пріоритетним напрямом державної підтримки АПК, – експерт

27 листопада 2020, 07:37

Відповідно до представленого нещодавно урядового Аудиту української економіки, в найближчі роки значна доля державної підтримки має бути передбачена на стимулювання зростання доданої вартості в продукції АПК, збільшення продуктивності виробництва. Про це у блозі на mbiz.censor.net написав народний депутат України VIII та IX скликання, член комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер

«Насамперед це стосується підтримки галузі тваринництва, зберігання та переробки с/г продукції. При цьому за ці роки так і не розроблено жодної дієвої програми, яка б сприяла поліпшенню інвестиційної привабливості українського АПК. З року в рік ми переписуємо, правимо, редагуємо вже існуючі держпрограми – «допомагаємо аби комусь допомагати». Без перспективи на майбутнє», – вважає Кучер.

Він додав, що у розвинених країнах, що прагнуть досягти високих темпів економічного розвитку, державою вже впроваджені й довели свою ефективність програми компенсації з держбюджету капітальних інвестицій (так званих, CAPEX).

Це інвестиційні проєкти, які вже через декілька років призведуть до зростання податкових надходжень через створення робочих місць, впровадження інновацій і технологічній модернізації виробничих процесів. Переконаний, що тільки таким шляхом, через програми стимулювання інвестицій нам вдасться перетворити Україну з сировинного придатку розвинутих країн в повноправного партнера на глобальному ринку», – наголосив Кучер.

Нагадаємо, що за попередніми підсумками реалізації державної програми «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів у 2020 році», аграріям компенсовано майже 1,05 млрд грн із 1,2 млрд грн запланованих.