друкувати


За два роки виробництво вина в Україні скоротилося удвічі

26 листопада 2020, 12:00

У 2020 році очікуваний показник виробництва винопродукції складає близько 10 млн декалітрів, тоді як ще 2018 року він сягав 19,7 млн. Про це заявила заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» доктор економічних наук Ольга Ходаківська, повідомляє сайт інституту.

За її інформацією,сьогодні Україна посідає 12-те місце у Європі та 29-те у світі за площею виноградників. Але такі позиції не відображають потенціалу галузі, яка за своїм за умов правильного розвитку може впевнено займати позиції щонайменше у двадцятці провідних світових виробників.

За даними експерта, дані свідчать про те, що значна кількість підприємств сектору працюють далеко не на повну потужність.

Серед причин зменшення об’ємів виготовлення продукції вона назвала зниження рентабельності виробництва, а також тренд постійного зростання імпорту вина в Україну.

Експортні цифри, в свою чергу, сильно коливаються в різні роки і тому не можуть стати стабільною противагою збільшенню присутності закордонного продукту у контексті зовнішньоекономічного сальдо галузі. Наразі воно негативне у розмірі 135 млн доларів США на рік», – наголосила Ходаківська.

За її словами, географічна специфіка України є виключно сприятливою для розвитку виноградарства та виноробства. 15 виноградарських макрозон та 58 мікрозон мають спонукати розробку програм державної підтримки сектору для використання його потужного потенціалу та поліпшення позицій України на світовому ринку винопродуктів.

Нагадаємо, що на міжнародному винному конкурсі USA Wine Raiting українські ігристі вина взяли «срібло».