друкувати


Запропонована Кабміном НГО об’єднала в собі три методики

30 листопада 2020, 06:20

Оновлений розрахунок НГО об’єднали усі показники та коефіцієнти із трьох наявних методик. Про це пише АgroPolit.com, посилаючись на голову громадської спілки «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні» Леоніда Корейбу.

«Наразі діють три різні методики проведення грошової оцінки земель: населених пунктів, сільськогосподарського призначення та несільськогосподарського призначення. За час свого існування ці методики зазнавали змін та поновлень. Наразі методика, що пропонується проєктом постанови Кабміну, містить усі ті самі підходи до оцінки земель, що й наявні методики. Проте формулу розрахунку цей документ передбачає одну», – розповідає Корейба.

Особлива увага, на його погляд, має бути прикута до рентного доходу.

«Зараз цей показних розраховується в межах населених пунктів, беручи до уваги усі конкретні витрати в межах конкретної громади на благоустрій її території та включає окупність витрат на дорожнє покриття, створення інфраструктури тощо. Нова методика пропонує брати значення цього коефіцієнту за таблицею. Так само при оцінці сільгоспземель до розрахунку рентного доходу за наявною методикою приймаються показники економічної оцінки земель та бали бонітету ґрунтів за природно-сільськогосподарськими районами. За новою методикою, знову ж таки, – беремо цей показник за таблицею, і він не розподіляється навіть на області», – ділиться голова ГС.

Він наголошує, що загалом усі показники, які є в наявних методиках та використовуються для розрахунку нормативки, присутні в новому документі.

«Без конкретного підрахунку важко сказати, як  зміниться грошова оцінка конкретної ділянки. Та треба дочекатися нового «Порядку проведення грошової оцінки земельної ділянки», який завжди слідує за Методикою та містить більш детальний перелік (хід) робіт щодо процедури оцінювання. Чи потрібно щось міняти у методиці? Звісно, проблеми є, але нова методика їх не вирішує. Наприклад, кожен землевпорядник знає, що ґрунтова роздрукована  карта  в межах сільської ради містить набагато точніші дані про ґрунти, ніж електронна карта НГО. НГО с/г земель опирається на бал бонітету ґрунту, який не завжди правильно відображає справжню якість ґрунту і, тим більше, вартість землі у грошах», – каже Корейба.

Напередодні Кабмін запропонував затвердити нову методику оцінки землі. Територіальні громади отримали у комунальну власність перші 10 тис.га державних земель.