друкувати


Експерт озвучив основні причини відмови фермерам у держпідтримці

26 листопада 2020, 07:30

Основними причинами відмови фермерам у дотаціях є їхнє незнання умов програм, невідповідний юридичний статус господарства, відсутність прозорої звітності та помилки в оформленні документів. Про це у своєму блозі на mbiz.censor.net. написав народний депутат України VIII та IX скликання, член комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.

За його словами, трапляється й таке, що деякі українські фермери «де-юре» не є сільськогосподарськими товаровиробниками.

«Адже зареєстровані згідно чинного законодавства с/г виробники мають сплачувати єдиний податок 4 групи (колишній фіксований с/г податок). Натомість такі «де-факто» фермери по закону «малі підприємці», які зареєстровані як платники єдиного податку, найчастіше 3 групи, де податкові зобов’язання значно менші», – вважає Куер.

Він зазначив, що у такому разі фермери, що не сплачують єдиного податку 4 групи, на держпідтримку не можуть претендувати на держпідтримку.

 Їм потрібно це пояснювати, наголошувати на перевагах бути «де-юре» і «де-факто» сільськогосподарським товаровиробником. По-третє, ще раз наголошую на стратегічності такого кроку – закріпити законом 1% випуску продукції у сільському господарстві. Щоб потім кожного року систематично не потрібно було «продавлювати» виділення цих коштів під час прийняття бюджету», – додав нардеп.

Він переконаний, що такий законодавчий фундамент надасть можливість більш ґрунтовно, ефективно та на довгостроковій основі впроваджувати дієві та вдосконалювати наявні програми підтримки аграріїв.

Нагадаємо, що аграріям повернули понад 62 млн грн держпідтримки за 2019 рік.