друкувати


Експерт назвала ключові питання для банків при відкритті ринку землі

25 листопада 2020, 07:30

Земельна реформа поставила перед банками два ключові питання у співпраці з аграріями – термін фінансування купівлі землі і початковий внесок. Про це в інтерв’ю  Latifundist.com  заявила заступник голови правління, відповідальна за корпоративний бізнес та МСБ Credit Agricole Bank Лариса Бондарєва.

«Зазвичай за власної участі діапазон становить 10-20%. А термін кредитування в деяких країнах – більше 20 років. В Україні це навряд чи можливо на першому етапі. Однак тут потрібно враховувати, що на деяких європейських ринках (наприклад, у Франції, в Італії) ринки землі відкриті давно, і з відповідними продуктами для аграріїв там працює вже не одне покоління банкірів. Для локальних умов з того, що ми бачимо, більш реальні терміни – 10, може, трохи пізніше – 15 років», – зазначила експерт.

Вона додала, що, на її думку, різкого старту продажів і кредитування не буде, ситуація на ринку землі буде розвиватися поступово.

Очікування у всіх різні. Хтось говорить про 5% власників землі, готових до її продажу. Хтось оцінює готовність в 10% або 20%. Мені здається, що 20% ─ явно завищений прогноз. Існує думка, що землю на початковому етапі в основному будуть продавати ті, кого змушують до цього життєві обставини, і ті, хто не живе в селі. А люди, що живуть в селах, будуть чекати кращої ціни. Земля ─ ​​це все-таки джерело доходу. Нехай невеликий, але постійний», ─ сказала експерт.

Вона наголосила, що найгірше, що може бути для фінансового ринку в цілому і для банків, які прийняли рішення про вихід на ринок землі, ─ це нестабільність в інформаційному полі... Це дезорієнтує і клієнтів банків, і самих банкірів.

Нагадаємо, що у Раду знову подадуть закон про ринок землі із компромісними нормами.