друкувати


Оприлюднено результати місцевих виборів по партіях

23 листопада 2020, 14:00

Згідно з оприлюдненими результатами місцевих виборів, на першому місці – партія «Слуга народу» (14,62%), друга серед партій – «Батьківщина» (10,28%), на третьому місці – ОПЗЖ (9,70%), на четвертому – «За майбутнє» (9,50%), «Європейська солідарність»(8,90%) – на п'ятому. Про це у facebook написав політолог Олег Саакян.

«Перше що ріже око – вони різко розходяться з медійною картинкою. Взагалі, таке враження, що політичний процес, телевізор і плин життя пересічного українця розбіглися в різні сторони світу і забули один про одного. Для пересічного читача, який отримує інформацію не з першоджерела, може бути повно здивувань», – написав Саакян.

Далі – без змін.

Якщо поглянути саме на результат партій (з огляду на вимоги Вибочого кодексу, яким запроваджено надмірну партизацію) то на першому місці – Слуги Народу (14,62%). Здавалося би перемога, перше місце, але не тут то було. У більшості партій на цих виборах мало місце загострення однакової хвороби – франшизації (продавали свої бренди «багатим і впливовим»). Та у Слуг, в наслідок нулячого партбудівництва, це носило татальний характер. На тлі загальнонаціональних рейтингів та самого факту, що це партія влади — цей результат виглядає посередньо. І близько не вичерпали той стартовий потенціал довіри громадян, який було задано парламентськими виборами. Це не катастрофа, як говорять на деяких каналах (все ж таки перше місце) але це її початок.

Друга серед партій – Батьківщина (10,28%). Сказати, що це перемога також складно, бо ще минулі вибори в ОТГ повсюдно були перші місця. Та перше місце серед опозиційних сил і рівнорозподілена підтримка по країні – це хороший заділ на новий електоральний цикл. Особливо, якщо буде приділено значно більше уваги з виборцями у містах. Ситуація з активною підтримкою ФОПів та конструктивною позицією щодо заходів боротби з пандемією може частково переломити цей тренд і дати друге дихання, але це потребує системної роботи. Знаходження між ЄС і ОПЗЖ – це потенційний заділ на стабілізуючу силу. Партійна машина «Батькіащини» підтвердила свою ефективність на виборах, тож тим, хто в чергове списував Тимошенко, на Турівській залюбки випишуть персонального облизня.

ЗаЖОП (9,70%), – третє місце. Звучить кепсько, але рівно до того моменту, поки не спустилися до рівня громад, а там виявляється, що присутність дуже розпорошена і монополії майже ніде нема. Тобто, фактором боротьби за ресурси (формування виконкомів та голосування за бюджет) будуть. Хитати ситуацію також. Але взяли значно менше ніж сподівалися і консолідувати електорат ПР (персональну грамоту всім, починаючи з Ахметова і до Труханова) — не змогли. Тож, реванш застряг в електоральному болоті і в найближчий час не очікується.

Четверті – ні не ЄС, а «ЗаМайбах» (9,50%). Сам в шоці. Проєкт для всіх ображених та вільнодумців, де всі сам себе, крім групи орієнтованої на палицю. Ставка Ігора Валерійовича на партію акціонерне товариство, де немає (підкреслю, що поки що) «лідерського єдіноначалія» – вистрелив. Подивимось як далі буде розвиватися, і як використовуватися.

І нарешті ЄС (8,90%) – п'яті. Зараз скажуть, що я знову не люблю Порошенка, але ж то не я, а виборці Мої симпатії чи ні, це не привід, казати що це поразка. Навпаки, жоден з екс-президентів не мав такого результату, тим паче, що вдалося взяти місця у всіх облрадах. А це вже ресурс з яким можна працювати. Звісно це не перемога, про яку розповідають на підконтрольних каналах, це скромний результат і отриманий завдяки витисканню максимум із власного електорального гетто, куди себе загнали минулою президентською кампанією.

Саме вихід за рамки націонал-консервативного виборця — ключовий виклик, який поки виглядає нездоланним. На його шляху лежить шлакоблоком антирейтинг лідера.

Далі зі значним відривом ідуть Наш край (4,23%), Свобода (2,18%), Стратегія Гройсмана (1,45%), Пропозиція (1,36%), і інші локальні проєкти, ім'я яким легіон. І там, хто вмре, а хто житиме розсудить тільки час і український виборець.

Якщо і є переможець цих виборів, то це колективний самовисуванець (16,80%). Якби не було штучної партизації, то певен — цифра була би жо непристойності більшою. Це привід задуматися всім партіям, що претендують на загальнонаціональну підтримку. P.S. колеги в коментарях слушно зауважили, що вага мандатів різних рівнів і від громади до громади може різнитися. Додам від себе: тому з точки зору реальної впливовсті кожної з політ сил, варто дивитися розподіл відсотків у кожному органі окремо, – написав Саакян.

Нагадаємо, що представники агросектору не зайняли перших місць на місцевих виборах.