друкувати


У Львові запрацювала станція компостування органічних відходів

23 листопада 2020, 09:29

У Львові на повну потужність запрацювала станція з перероблення органіки: тепер у місті листя опале не спалюють, а складають у мішки і компостують. Крім листя також компостують харчові відходи і садове сміття. Про це повідомляє ТСН. 

Повідомляється, що до пів сотні машин із опалим листям, харчовими і садовими відходами щодня приїжджає на станцію компостування органіки. Сировину формують у купи. Далі працює аератор – він ворушить відходи, насичуючи їх киснем.

«Крім того, за допомогою цього ворушіння ми вносимо бактерії. Далі ми контролюємо режим, за яким відбувається сам процес компостування. Якщо температура піднімається більше 50 градусів всередині борту, це означає що знову треба запускати аератор. Крім того, так само контролюється кількість вологи», – пояснює директор ЛКП «Зелене міст» Святослав Євтушенко.

У жовтні тут прийняли і переробили понад тисячу тонн органіки. Компост з листя і залишків їжі утворюється приблизно за місяць. Його просівають і роздають безкоштовно агрофірмам і людям.

У місті стоїть вже 250 спеціальних контейнерів і дедалі більше жителів беруться відсортовувати органіку.

Це спеціальний контейнер, він з дірочками, щоб відбувалось постійно аерація. Всередині контейнера складається сіточка, подвійне дно, завдяки якому, коли навантажуйте, рідина, яка є в  харчових відходах, то вона просто стікає нижче», – каже Святослав Євтушенко.

В ОСББ, яке одне з перших почало збирати органічні відходи, кажуть, що економію помітили одразу, бо органіку в них забирають безкоштовно.