друкувати


Територіальні громади отримали у комунальну власність перші 10 тис.га державних земель

20 листопада 2020, 14:00

19 листопада 2020 року в Будинку рад (мала сесійна зала) м. Черкаси відбулася передача земель сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів, із державної власності у комунальну. Про це повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

Представники десятьох об’єднаних територіальних громад Черкащини та Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області підписали акти прийому-передачі земель загальною площею 10,8 тис. га. Процес підписання відбувся за участі Голови Держгеокадастру Романа Лещенка і Голови Черкаської ОДА Сергія Сергійчука.

Земельна реформа – це, перш за все, про громади. Про людей, у яких забрали право розпоряджатися землями ще у 2002 році, коли ганебними змінами до законодавства про органи місцевого самоврядування відібрали відповідні повноваження в органів місцевого самоврядування і передали на райдержадміністрації», — наголосив Роман Лещенко.

Він закликав усіх представників громад звертатися до Держгеокадастру аби оперативно провести реєстрацію та передачу земель.

Голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук підтримав таку ініціативу, наголосивши присутнім: «Уже зараз ви маєте право розпоряджатися першими земельними наділами, які надійшли у вашу комунальну власність. І від того, як ви будете їх використовувати, розпоряджатися і розвивати, – буде залежати життя громади».

Зі свого боку Голова Баштечківської сільської ради Сергій Мельник подякував від імені усіх представників громади Президенту України Володимиру Зеленському і Голові Держгеокадастру Роману Лещенку, які взяли на себе історичну місію — реалізацію земельної реформи по всій Україні. Він зауважив, що сьогодні дійсно визначна дата – повернення земель сільськогосподарського призначення в розпорядження місцевих громад.

Люди на місцях мають самі розпорядитися тією землею, тим надбанням українського народу, що лишилося від наших предків», – резюмував Сергій Мельник.

Нагадаємо, у Держгеокадастрі озвучили механізм передачі сільгоспземель об'єднаним громадам.