друкувати


Андрій Веревський отримав ще один плюс для розвитку свого соняшникового бізнесу — джерело

17 листопада 2020, 07:20

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроект №3656 про зниження ставки ПДВ до 14% при експорті багатьох позицій агарної сировини. Як повідомило джерело видання, долю законопроекту вирішив один голос.

Попри цілий ряд позицій, які наче б то підпадають під зниження ставки ПДВ, економічний ефект буде лише для переробників соняшника, каже наш співрозмовник.

«На цьому комітеті сталося наступне – депутатська група Андрія Веревського пролобіювала зниження ставки ПДВ до 14%, яке найбільше грає на користь соняшникового бізнесу цього бізнесмена. Інші позиції були вписані для галочки і для того, щоб відвернути увагу від спражніх бенефіціарів цього законопроекту. Активно відстоював цю позицію народний депутат Олег Кулініч», — говорить джерело.

Нагадаємо, що депутат «Слуги Народу», голова міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатська аграрна рада» Андрій Богданець в інтерв'ю AgroPolit.com заявив, що найбільший зиск від прийняття законопроекту №3656 «Про зниження експортної ставки ПДВ з 20% до 14%» отримають великі переробники агросировини. 

Зниження ставки експортного ПДВ автоматично посилює конкурентоспроможність великих компаній експортерів зернових та олійних, бо їхня продукція автоматично здешевлюється на певний відсоток на міжнародному ринку. Але ж ми розуміємо, якщо щось обрізати, то хтось за це має заплатити у підсумку. Хто? Заплатить традиційно дрібний виробник (передусім, фермер), у якого ці великі компанії закуповують сировину для переробки (наприклад, ріпак, соняшник). Тож виграють переробники соняшнику, ріпаку, які й надалі зароблятимуть собі капітали за рахунок дрібних. Вони активно цим користуються, бо у дрібного виробника немає змоги напряму виходити зі своєю продукцією на зовнішні ринки (бракує досвіду, малі товарні партії та інші бар’єри). Крім того, якщо ви уважно вчитаєтеся у текст законопроєкту, то побачите, що ПДВ зобов'язання пропонується зменшити с/г підприємствам на етапі реалізації агропродукції, тобто за експорту. Але ж ставка у 20% ПДВ у закупці матеріально-технічних ресурсів для виробника залишається. Розумієте: нам пропонують знизити ставку на стадії експорту, але на етапі первинної реалізації продукції вона незмінна. Автори законопроєкту про це чомусь мовчать», – заявив тоді Богданець.