друкувати


Підписано найбільшу в світі угоду про вільну торгівлю

16 листопада 2020, 18:00

Китай та 14 азійсько-тихоокеанських держав підписали найбільшу в світі угоду про вільну торгівлю, яка охоплює 2,2 мільярда людей. Про це повідомляє dw.com.

Найбільшу у світі угоду Китай уклав із 14 азійсько-тихоокеанськими країнами у неділю, 15 листопада, під час віртуального саміту країн Південно-Східної Азії (Asean) у столиці В'єтнаму Ханої. 

«Переговори про угоду велися з 2013 р. Терміни її укладення зривалися 6 разів. Згодом її доля залежала від Індії, керівництво якої виступало проти низки пунктів угоди. Утім, наприкінці 2019 р. Індія відмовилась від переговорів і шлях до угоди був відкритий», — йдеться у повідомленні.
Сполучених Штатів серед учасників немає, але документ підписали їхні союзники в регіоні, такі як Японія, Південна Корея та Австралія. Зазначається, що це може розглядатися як успіх Китаю, який, попри напружені відносини із США, налагоджує контакти з сусідами. В угоді не бере участі Індія, хоча вона і була учасницею попередніх переговорів.

За президентства Дональда Трампа США вийшли з іншого проєкту створення зони вільної торгівлі в регіоні, Транстихоокеанського партнерства. Крім того, цей договір називають великим геополітичним успіхом Китаю на тлі торгової війни із США.

Договір передбачає зниження митних зборів і введення загальних торгових правил, що дозволить оптимізувати канали постачань. Угода поширюється на торгівлю, послуги, електронну комерцію, телекомунікації та авторські права.

Нагадаємо, Україна збільшила імпорт та зменшила експорт сільгосптоварів до Євросоюзу.