друкувати


У січні 2021 року розпочнеться перегляд торгової частини Угоди про Асоціацію з ЄС, — Стефанішина

15 листопада 2020, 07:26

У січні 2021 року розпочнеться перегляд торгової частини Угоди про Асоціацію з ЄС , яка виконана на 50%. Про це в інтервю hromadske.radio заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

«Я можу сказати із упевненістю, що уряд зробив правильну ставку на те, щоб починати процес щодо перегляду оновлення торгової частини Угоди з ЄС з консультацій з українським бізнесом. Чотири місяці ми проводили зустрічі з бізнес-асоціаціями, які готували свої пропозиції, бачення щодо проблемних питань, щодо бар’єрів до доступу на ринок, розширення квот, зменшення мит. Це був один з таких чинників, який спонукав Європейський Союз серйозно поглянути на цей процес та досягти політичних домовленостей. Сьогодні ми маємо візію, і сподіваємося, що з січня ми розпочнемо цей процес», – сказав Стефанішина.

Вона додала, що парламент попереднього і нинішнього скликання ухвалив понад 100 законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію із Євросоюзом.

Це становить трохи менше ніж 50% виконання всієї Угоди. Але зараз парламент розглядає дуже важкі рішення, які роками не проходили у сесійному залі, і зараз у пріоритетному списку близько 20 законопроєктів: про ринок сміття, так званий «закон про відходи», закон про внутрішні водні шляхи перевезення. У нас він не працює, а в ЄС є одним з основних екологічних видів перевезень.  Також є ще кілька системних рішень», – наголосила вона.

Нагадаємо, що за результатами Моніторингового звіту «Україна та Угода про асоціацію. Моніторинг виконання за 2014-2019 роки», Україна імплементувала 50% положень Угоди про асоціацію з ЄС у галузі захисту прав споживачів.