друкувати


Свинарі попереджають про збільшення випадків закриття ферм через неконтрольований експорт кукурудзи

15 листопада 2020, 06:47

Свинарі попереджають про вихід операторів з галузі через неконтрольований експорт кукурудзи. Про це йдеться у листі асоціації «Союз птахівників України» та асоціації «Cвинарі України» на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля  та очільника МЕРТу Ігора Петрашко, який має у своєму розпорядженні AgroPolit.com. Лист датований 2 листопада 2020 року. 

Виробники м'яса свиней зазначають, що через кризу з кукурудзою, яка була викликана засухою та неконтрольованим експортом годувати тварин стало критично невигідно. 

«Здороження кормів суттєво впливає на собівартість вирощування свиней через превалюючу частку витрат на годівлю у її структурі – у середньому 70%. Якщо на початку року середня собівартість виробництва комбікорму «Фінішер», який формує понад 2/3 виробничих витрат на годівлю, складала 4,9 грн/кг, то у середині жовтня цей показник перевищив 7 грн/кг, тобто зріс майже на 43%. Відповідно, якщо на початку року собівартість вирощування свиней забійних кондицій коливалася в межах 39-44 грн/кг, то враховуючи ціни на кормові інгредієнти у жовтні сукупні витрати зросли до 43-46,5  грн/кг, що відповідає діапазону коливання закупівельних цін на свинину в жовтні 2020-го», – вказано у листі.

Представники бізнесу нагадують про складну ситуацію, у якій перебуває галузь свинарства впродовж останніх років та вимагають від уряду зробити кроки, аби вона не погіршилась ще більше. 

Чисельність свинопоголів’я в країні та, відповідно, виробництва свинини демонструють негативну динаміку, кількість сільськогосподарських підприємств, що утримують свиней, зменшується щорічно. Подальший розвиток галузі ставить під ризик поширення АЧС у країні та «експортна ізоляція», спричинена ним. Усупереч цим несприятливим обставинам, нещодавно промисловий сектор свинарства продемонстрував сигнали поступового відновлення. Проте ситуація, що нині складається на ринку сільськогосподарських культур, може не тільки нівелювати довгоочікувані здобутки, а й повернути свинарство України до стагнації», – зазначають у зверненні до урядовців. 

За даними свинарів ціни закупівлі цієї осені у середньому на 3% поступаються котируванням вересня-жовтня 2019-го і, відповідно до прогнозів, можуть надалі послаблюватися.

«Зазначимо, що критичність ситуації обумовлює не тільки те, що вітчизняні виробники свинини нестимуть збитки, а ще активніший вихід операторів з галузі та припинення реалізації проектів подальшого розвитку. Це, відповідно, призведе до чергового скорочення промислового поголів’я свиней в країні», – повідомляють представники бізнесу. 

У листі до МЕРТ звертають увагу Шмигаля та Петрашка на те, що прогнози урядовців, вказані у зерновому Меморандумі, відрізняються від реальної ситуації, пов'язаної з виробництвом кукурудзи. Тому просять зреагувати на правки та забезпечити достатню кількість кормів на внутрішньом ринку та їх цінову політику. вигідну для вітчизняного бізнесу.  

При прогнозованому Мінекономіки України цьогорічному врожаю кукурудзи в обсязі 33,0 млн.тонн, очікування врожаю експертами ринку є набагато песимістичними, і, як нам здається, більш реалістичними, – 27-28 млн.тонн... Просимо Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, внести до додатку зазначеного Меморандуму узгоджені з учасниками ринку загальні річні обсяги експорту кукурудзи, як основної фуражної культури. Закликаємо прискіпливо віднестися до питання формування балансу зернових та забезпечити безумовний контроль за його виконанням задля збереження галузей тваринництва та гарантування продовольчої безпеки держави», – зазначають представники асоціацій.

У звіті USDA також мають провести дослідження на факт різкого зниження запасів кукурудзи в США. Про це вже заявляли трейдери та повідомляли, що помітили стрімке скорочення запасів кукурудзи у США та 8 країнах, які є основними експортерами.  

USDA має переглянути в бік зниження свою оцінку виробництва кукурудзи в Україні. яка в минулому місяці складала 36,5 млн т., тоді як аналітики Agritel оцінюють урожай в країні у 30,5 млн т», – повідомляють у прес-службі Agritel. 

Нагадаємо, на Одещині через засуху загинули від 80% до 100% озимих, втратили і виробники ярих культур. Чимало господарств залишились без соняшника, проса й кукурудзи. Від засухи зменшились доходи у виробників у різних регіонах України.