друкувати


Україна вичерпала квоти на поставки свинини з ЄС на 91%

12 листопада 2020, 13:35

За даними Державної митної служби України за 10 місяців 2020-го до України надійшло 18,18 тис. тонн свинини з країн ЄС, що становить 91% обсягу річних експортних квот по свинині для постачальників з Євросоюзу. Про це повідомляє  Асоціація «Свинарі України».

«У рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, поставки свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203) в межах 20 тис. тонн не обкладаються ввізним митом. Таким чином, до кінця року вітчизняні імпортери зможуть закупити ще 1,82 тис. тонн свинини без сплати мита. Враховуючи динаміку імпорту останніх місяців, оператори ринку вважають, що квоти на поставки свинини з ЄС вичерпаються ще до кінця листопада», – зауважила керівник аналітичного відділу АСУ Олександра Бондарська.

При цьому, зазначається, що за «нульовою» ставкою імпортного мита можна завезти не увесь асортимент, а лише окремі підпозиції: відповідно до умов Угоди, половина квотованих об’ємів поширюється на усі товарні позиції, а додаткові 10 тис. тонн – на охолоджені та морожені свинячі півтуші, необвалені частини (лопатку, грудинку, передній край, їх відруби та інші частини на кістці).

Тому, зазначають в Асоціації, вітчизняним імпортерам м’ясної сировини за завезення охолодженої продукції, що не входить до цього переліку, після вичерпання квот, прийдеться заплатити на 12% більше, а за морожену свинину – на 10%.

Нагадаємо, що експерт розповів, як сільськогосподарські субсидії Європейського Союзу впливають на інші країни.