друкувати


У восьми областях USAID запускає проект підтримки виробників плодоовочевої продукції

9 листопада 2020, 18:00

У восьми цільових областях України стартує проект «#ЕФКО: ефективність виробництва в плодоовочевому секторі», який спрямований на підвищення ефективності виробництва плодоовочевої продукції і створення доданої вартості продукції. Про це розповіла директор Програми USAID по аграрному і сільському розвитку АГРО Ксенія Ісаєнко. 

«Проект # ЕФКО — це принципово новий підхід до підтримки розвитку сектора плодоовочівництва. Фокус робимо на використання сучасних ІТ-рішень і різних технік і матеріалів. В Україні дуже широко використовуються такі технології, але, на жаль, не у всіх сферах. Зазвичай це можуть собі дозволити великі компанії або ж при вирощуванні зернових і олійних культур. Наше завдання — зробити цей ринок більш доступним і адаптованим для інших виробників, особливо малих і середніх підприємств», – зазначила Ксенія Ісаєнко.

За її словами, USAID вкладає ресурси в цей напрям, в першу чергу – для підвищення продуктивності, врожайності та економічної ефективності в плодово-овочевому секторі.

Досягається це шляхом економного, безпечного використання пестицидів, економного використання природних ресурсів, особливо водних. Дуже важливий фокус на те, що такі кошти знижують вплив на навколишнє середовище, а також підвищують якість і безпеку харчової продукції», – зазначила вона.

Також експерт повідомила, що хоча Програма USAID з аграрного та сільського розвитку — АГРО недавно працює в Україні, але вже має певні досягнення. Серед них експерт назвала досягнення кооперативу «Агро Весна», де вдалося на 28% зменшити витрати на вирощування полуниці за рахунок економії води майже на чверть – економія і ефективність поливу зросла на 15%, а також на 15% зменшилася використання добрив і ЗЗР.

Ще один вдалий приклад – ТОВ «Нікдарія», де у виробництві ягід досягнута економія води на 25% і підвищена продуктивність вирощування лохини майже вдвічі.

Програма АГРО націлена і надалі просувати smart-технології в плодово-овочевому секторі – продовжувати підтримку пілотів і розширення досвіду у використанні smart-технологій, запланували програму щодо оптимізації управління агротехнологічного процесами по використанню безпілотників – моніторинг внесення добрив, шкідників. Плануємо проект об'єднання в одну систему стеження і прогнозування, яка буде доступна для дрібних виробників. Також буде інформаційно-навчальна програма, де виробникам надаватимуться практичні знання», – розповідає Ксенія Ісаєнко.

Нагадаємо, що USAID запросила аграрії взяти участь у програмі розвитку технологій в сільському господарстві.