друкувати


Для сільгоспвиробників є кілька механізмів фінансового забезпечення

26 липня 2016, 18:47

Аграрна біржа як єдина державна біржова площадка може взяти на себе роль гаранта, проте така діяльність можлива тільки при наявності розвинутого біржового ринку і торговельної дисципліни за правилами біржової торгівлі. Про це повідомив директор біржі Олександр Марюхніч.

«На сьогодні ми можемо запропонувати кілька механізмів забезпечення, зокрема гарантійні внески різного номіналу (5, 10, 15%), які повертаються після виконання угоди сторонами або надсилаються в якості штрафних санкцій на користь контрагента, права і законні інтереси якого були порушені», ― зазначив він.

Також біржа пропонує 100% депонування коштів за контрактом на рахунках клірингового центру біржі, які в одноденний термін перераховуються продавцю після виконання зобов'язань з поставки.

За словами Марюхіча, за умови достатньої ліквідності ринку, переходу виробників і переробників на біржову площадку, можна було б говорити і про такі способи забезпечення, як залучення гаранта поставок для виконання угод по порушених контрактами з боку продавця, формуванні резервних фондів для покриття валютних ризиків, залучення та акредитації елеваторів в якості гарантів якості біржового товару.