друкувати


Нардепів закликали розблокувати ввезення в Україну близько 95% інноваційних препаратів захисту рослин

6 листопада 2020, 12:00

Народних депутатів України закликали підтримати законопроєкт №2289 та внести необхідні правки до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України. Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.

«Вже протягом 4-х років заблоковано для ввезення в Україну близько 95% інноваційних препаратів захисту рослин через раніше внесені непродумані й неправильні зміни до ст. 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати».Цією відверто лобістською нормою було заблоковано ввезення зразків інноваційних засобів захисту рослин для наукових досліджень та випробувань в Україні», — зазначив нардеп.

Він додав, що таким чином було закрито можливості сучасних наукових розробок в нашій державі. Це породило нечесну конкуренцію, яка не сприяє якісному розвитку сільськогосподарського виробництва.

Чинна норма законодавства створює переваги для деяких підприємств, які добре відомі українським агровиробникам. Ці підприємства здебільшого продають низькоякісні засоби захисту рослин за ціною сучасних ефективних, екологічно безпечних препаратів. Як людина, яка півжиття пропрацювала в полі, хочу відзначити, що все про що опоненти цього законопроєкту розповідають – відверта брехня, перекручена з точністю до навпаки! Таких «спеціалістів» точно не турбує розвиток української аграрної науки. Їх цікавить власне збагачення та тих, хто їм за цю брехню віддячує», — повідомив Микола Кучер.

Він додав, що чинне українське законодавство жорстко регулює та контролює як процес ввезення комерційних партій ЗЗР в Україну, так і процес ввезення зразків незареєстрованих ЗЗР для державних випробувань і наукових досліджень та унеможливлює ввезення комерційних партій під виглядом зразків. 

Хочу зазначити, обмеження доступу до передових світових розробок у сфері засобів захисту рослин призводить до того, що на українському ринку накопичується все більше «старих» препаратів. А це призводить до так званого звикання і виникає стійкість шкідливих організмів до діючих речовин, а також, відповідно, зменшує їхню ефективність. Хтось починає вносити більшу кількість препаратів, хтось експериментує з їхніми сполуками, а це завдає більше шкоди навколишньому середовищу, ніж якби застосовувалися новітні, більш екологічні та безпечніші ЗЗР», — підсумував нардеп.

Нагадаємо, бізнес закликав народних депутатів розблокувати доступ аграріям до інноваційних ЗЗР.