друкувати


Трейдери готові вести перемовини з виробниками по форвардам, але не всі і не зі всіма

6 листопада 2020, 07:19

Форвардний стрес та з'ясування відносин між агровиробниками і трейдерами в Україні продовжує набирати обертів. Сільгоспвиробники просять реструктуризації зобов’язань за укладеними між ними форвардними контрактами і підписання меморандуму, а трейдери наполягають на фіксації заборгованостей.

Нагадаємо, починаючи з літа 2020 року, ціни на кукурудзу зросли з $140 в липні до $200 в жовтні. Аграрії, які уклали форвардні контракти по $150-160 і навіть по $170, міцно задумалися про те, що робити далі. Адже виконання контракту для частини аграріїв – шлях до збитків та банкрутства, особливо для тих, хто частково постраждав від посухи та недобрав урожай і бачить зараз потенційну можливість відшкодувати втрати. З іншого боку є трейдери, які теж мають на руках укладені контракти.

Я ще на початку липня бачив, що цього року рекордного врожаю не буде, тому що запас ґрунтової вологи не давав для цього підстав. Я навіть телефонував до профільного міністерства і говорив, щоб вони не робили черговий високий прогноз врожайності, адже це не відповідає дійсності. Але ж вони штучно накручували високі показники, фермери це бачили, що врожай прогнозують високий, тож високої ціни не буде, і погоджувалися заключати форвардні контракти, зокрема на кукурудзу по $145 і менше. Вони заключили ці контракти за низькою ціною, а трейдери вимагають їх виконання. Звісно, контракти треба виконувати, але треба і зважати на ситуацію. А у нас виходить, що господарство постраждало, хоча воно ще і живе, а з нього шкуру хочуть зняти…

Проте, на моє переконання, якщо контракт підписаний, то його треба виконувати. У мене також була спокуса заключити форвардний контракт, адже думав, що може, наприклад, ще дощі підуть, а може воно ще вирівняється та буде врожай? А ціна така, що $145 чи $150 – можна і контракт заключити, і отримати гроші, адже у нас під час жнив ціни знижуються до мінімуму. Тож була така думка, але все-таки відмовився», – прокоментував для AgroPolit.com ситуацію ексзаступник міністра аграрної політики і продовольства України Віктор Шеремета.

Трейдери готові вести перемовини з виробниками по форвардам, але не всі і не зі всіма. Детальніше про стан взаємовідносин між виробниками та трейдерами та пропозиції вирішення проблемних питань з обох боків читайте у матеріалі: Форвардні війни – трейдери проти сільгоспвиробників під наглядом МЕРТу