друкувати


У Держгеокадастрі різко відреагували на заяву судді КСУ щодо земельної реформи

5 листопада 2020, 10:00

Суддя КСУ Сергій Сас пішов на безпрецедентний крок, оприлюднивши узгоджений проєкт рішення суду до формального прийняття. Про це у блозі видання Дзеркало тижня повідомив уповноважений президента України з земельних питань, голова Держгеокадастру України Роман Лещенко.

Він повідомив, що 4 листопада 2020 року сталася безпрецедентна подія – не якесь анонімне джерело, а чинний суддя Конституційного Суду України, колишній депутат Верховної Ради України багатьох скликань, багаторічний заступник голови фракції «Батьківщина» у Верховній Раді України Сергій Володимирович Сас виніс на суд громадськості проект рішення Конституційного Суду України за конституційним поданням 46 народних депутатів України (здебільшого його колишніх колег по фракції) щодо офіційного тлумачення норм Конституції України про право власності Українського народу за межі умовної «нарадчої кімнати».

Більш того, пан Сас переніс його у максимально публічну площину, опублікувавши проект у «Дзеркалі тижня». Мотиви, з яких це зроблено, для мене не зовсім зрозумілі. Припускаю, що шановний суддя прагнув почути сторонню думку з приводу рішення. Можливо, він не впевнений у його обґрунтованості. Хочу вірити, що це саме так, і що публікація проекту не має на меті, скажімо, створення «переговорного ресурсу» для торгів у питанні про подальшу долю Конституційного Суду України і його членів», — написав Роман Лещенко.

Очільник Держгеокадастру повідомив, що проект рішення займає 56 сторінок тексту, і характеризується багатьма суперечностями, а також логічними та фактичними помилками. Загалом, навіть по стилю документ мало нагадує інші рішення Конституційного Суду – у нього більше спільного з програмними документами та публічними промовами представників тієї політичної сили, яку тривалий час представляв у парламенті суддя Сас.

Безумовно, судді Конституційного Суду України при тлумаченні Основного Закону мають керуватися своїм розумінням права і власною правосвідомістю. От тільки у випадку, коли текст рішення Конституційного Суду України прямо суперечитиме Конституції України, перед кожним громадянином постане вибір: що застосовувати – Основний Закон чи його тлумачення Конституційним Судом України? Як на мене, вибір тут буде зробити неважко», — додав Роман Лещенко.

Повідомлялося, раніше було оприлюднено проект рішення КСУ про ринок землі, згідно яким продаж можливий тільки після всеукраїнського референдуму.

Нагадаємо, названо чотири наслідки  для України від скасування Конституційним судом закону про землю. Детальніше про це читайте у блозі за посиланням.